Promovisan historijski vodič “Skopaljska dolina kroz historiju” autorice Selme Rustempašić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

U Kristalnoj sali općine Bugojno, održana je promocija knjige „Skopaljska dolina kroz historiju“ autorice Selme Rustempašić. O knjizi su govorili dr. Ahmed Kico, prof. Hanka Behlulović i prof. Husein Čepalo.

U svom djelu, autorica je prezentirala bitne podatke o spomenicima, društvenim i kulturnim lokacijama koje su vrijedne, počev od prahistorije, preko srednjeg vijeka, pa do perioda osmanske i austrougarske vladavine u Bosni i Hercegovini.

Promotori su naglasili kako se radi o svojevrsnom historijskom vodiču za ljubitelje zavičajne historije, čiji je cilj podizanje svijesti javnosti o kulturno-historijskom bogatstvu skopaljske doline.

Moja namjera je i bila da u jednoj knjizi, objedinim sve ono što je znamenito i dragocjeno, svoj višegodišnji rad, kako bi se kulturno naslijeđe sačuvalo od zaborava ali i propadanja. Mislim da sam u tome i uspjela, istakla je autorica Rustempašić.

Ono što je sigurno jeste da će ovaj historijski vodič poslužiti kao dodatna literatura u nastavi osnovnim i srednjim školama, i sve ono što je autorica godinama aktivno proučavala i istraživala pomoći će kako učenicima tako i svima onima, koji su mišljenja da je kulturno naslijeđe, naslijeđe svih nas.