Promovisan ratni dnevnik „Posljednji napad prve čete“ autora Senada Jusića- Čupe

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Odavno jedna promocija knjige u Bugojnu nije izazvala toliko zanimanje kao promocija ratnog dnevnika „Posljednji napad prve čete“ autora Senada Jusića- Čupe.

Kristalna sala općine bila je pretijesna da primi sve one koji su željeli prisustvovati promociji pomenutog djela. U uvodu u promociju osvrt na autorove zabilješke iz ratnog dnevnika vođenog u godinama ratnog vihora, prisutnima je prezentirao prof. Viktor Dundović, uporedivši po stilu pisanja autora Jusića sa ruskim piscem Čehovim, nazvavši ovo djelo najsjanijim bisernim zapisima i maestralnom riznicom o Bugojnu i dešavanjima u zlehudim ratnim vremenima.

Za prof. Bahriju Gaši knjiga Senada Jusića- Čupe, je napisana jezgrovito i sažeto, što ga kao autora posebno krasi. Takođe, iz knjige se može iščitati i autorova skromnost , gdje se ne vide mane od prelijepih riječi , koje je upućivao svima. Pozvala je, posebno mlade, da pročitaju ovo značajno djelo.

O emocijama koje su vodile autora, borca Prve bugojanske čete da zapisuje svakodnevne ratne događaje bavio se tokom promocije prof. Nedžad Milanović, naglasivši kako se u Jusićevom djelu radi o literarnom ratnom dnevniku sa snažnom antiratnom porukom.

Brigadir Remzija Šiljak, je naglasio da je Jusić opisujući svoje saborce ustvari opisivao borce Armije Republike Bosne i Hercegovine u svim našim sredinama.

General Jovan Divjak osvrnuo se na brojne poruke, koje Jusić upućuje svojim pisanjem. Čini to čitanjem dijelova Jusićevog ratnog dnevnika. -Ova Jusićeva knjiga je najsnažniji apel, to je počast za poginule patriote, borce, civile, ali i apel za preživjele i obespravljene. U ovoj četi od 90 preživjelih, 40 je onih, koji jedva preživljavaju do ovog pisanja knjige. Ova knjiga bi, stoga, trebala da bude inicijalna kapisla da se u vašoj Općini, Kantonu, Federaciji iz temelja promijeni odnos prema porodicama, koje su postale žrtve rata i vama, koji ste tri i po godine doprinjeli da se odbrani ovaj dio Bosne i Hercegovine- poručio je general Jovan Divjak.

Sam autor po prirodi skroman nije mnogo govorio o svojoj knjizi, tek je objasnio šta ga je to opredijelilo da napiše jedno ovakvo djelo. -Osnovna misao vodilja bila mi je pomen na moje pale drugove. Ovo je omaž mojim poginulim saborcima. Ti su momci prerano zaboravljeni i ostali su brojke koje političari s vremena na vrijeme potegnu u dnevno političke svrhe. Ništa bolje nije ni živima. Ne znaš šta je teže, boriti se da preživiš u ratu ili miru. Ovo je pomen na pale i žive, koji su danas zapostavljeni – rekao je autor knjige Senad Jusić – Čupo.

Dijelove knjige „„Posljednji napad prve čete“ čitao je prof. Suad Velagić, inače glumac bugojanskog teatra „Fedra“.