Promovisana “9.knjiga o Bugojnu”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Kristalnoj sali Općine Bugojno predstavljena je „9. knjiga o Bugojnu“, čiji je autor prof. Viktor Dundović.

 

Promocija je upriličena u okviru programa obilježavanja Dana općine, a organizatori događaja bili su Udruženje antifašista i boraca narodno-oslobodilačkog rata (UABNOR), Društvo “Tito” i Općina Bugojno.

U ime organizatora prisutnima se obratio predsjednik UABNOR-a Bugojno Amir Kišija, a na novoj knjizi Dundoviću je čestitao i bugojanski načelnik Hasan Ajkunić.

Posebni gosti promocije bili su bivši član Predsjedništva BiH Željko Komšić, i ambasadorica Indonezije Amelia Yani.

Ambasadorica Yani je izrazila zadovoljstvo što je na naslovnici knjige slika njenog oca u razgovoru s Titom i što je jedna od priča, koja je prevedena i na angleski jezik, popraćena slikama, na kojima se nalazi i njena majka.

Viktor Dundović je rođen 1961. godine u Bugojnu. Profesor je bosanskog jezika i književnosti u bugojanskoj Gimnaziji. Do sada je objavio nekoliko značajnih književnih izdanja, te sarađivao s brojnim časopisima.

Veliki je zaljubljenik u svoj grad a to će, kako je rekao, ostati i u budućnosti, u kojoj planira objaviti još neke svoje knjige.

Odlomke iz njegove “9. knjige o Bugojnu” interpretirali su učenici Gimnazije, a program je vodila maturantica ove škole Talija Softić, dok recenziju potpisuje, također, maturantica Vildana Plecić.

Interesantno je da su naslovnicu za knjigu osmislili njegovi sinovi – Vigor i Vihor, i da je prvu priču napisao Armin Fuka, te da je fotografiju za istu uradio Aldin Bašić, obojica učenici 2.razreda Gimnazije.

Ovom prilikom, predstavljeni su radovi mladog umjetnika Harisa Karaosmanovića, a čuo se i podatak da je od početka 2017. iz štampe izašlo pet knjiga autora s ovih prostora, dok je u prošloj godini objavljeno trinaest naslova.

To je dokaz da u Bugojnu postoji veliki broj književnih stvaralaca i umjetnika, koji se sve češće odlučuju da javnosti predstave svoja autorska djela.