Promovisana knjiga “Boja krvi i ilovače i druge drame” autora Vahida Durakovića

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

 U Kristalnoj sali Općine Bugojno promovisana je knjiga “Boja krvi i ilovači i druge drame” autora Vahida Durakovića. Promotori su bili profesori Senada Milanović i Suad Velagić, prof. dr. Nedžad Ibrahimović i Dragan Komadina, dramaturg. Moderatorica je bila mr. sci. Jasmina Mlaćo Durek.

   Bilo je ovo veče tokom kojeg je pored promovisanja nove knjige Vahida Durakovića “Boja krvi i ilovače i druge drame” posebno skrenuta pažnja na angažman Durakovića u kulturi i njegov sveobuhvatan pozitivan uticaj na razvoj kulture u Bugojnu i aktivnosti u KSC-u. O tome su posebno govorili gosti – prof. dr. Nedžad Ibrahimović i recenzent Dragan Komadina, naglašavajući značaj i Durakovića kao pisca drama, ali i njegovu ulogu u okupljanju umjetnika u Bugojnu i prepoznatljivosti Bugojna kao grada sa značajnim kulturnim dogadjajima.

   U ime izdavača – Teatra Fedra, o Vahidovom stvaralaštvu govorila je Senada Milanović koja je istakla značaj pisanja drama kao izazovne književna forme, a manje su zastupljene u bh književnosti. Od posebnog značaja je i pojava Durakovića kao pisca drama koje su bliskošću tema dobro prihvaćene i kod čitalačke i kod teatarske publike, istaka je, izmedju ostalog Senada Milanović.

Suad Velagić je, kako je istakao, prvi čitalac i prvi kritičar Durakovićevih drama. On je govorio je o prijateljstvu i povezanosti u pisanju i teatru, a autor je i  naslovne strane knjige, crteža koji govori o “razapetosti bh čovjeka” što je i tema o kojoj piše Duraković.

Prof. dr. Nedžad Ibrahimović posebnu pažnju, kao i drugi promotori, posvetio je pozorišnom scenariju “Majka”, koji označava novu fazu u Vahidovom stvaralaštvu. “Majka” je drugačija od ostalog Durakovićevog stvaralaštva jer predstavlja odmak od mitološkog i prikaz svjetovnog – jednog dana života majke koja je u Srebrenici izgubila djecu istakao je prof. Ibrahimović, te naglasio da će uskoro biti sniman i kratki film na osnovu ovog teksta. Ovom prilikom prof. Ibrahimović otkrio je i tajnu o tome kako Vahid Duraković piše i odlične pjesme.

I Damir Komadina, recenzent posebno se osvrnuo na tekst “Majka” kao novu specifičnost Durakovićevog stvaralaštva, te naglasio povezanost ranijih i novijih tekstova u kojima autor tematizira društvene fenomene.

Kao generalni pokrovitelj, načelnik općine Bugojno Hasan Ajkunić naglasio je uspješnu i plodonosnu saradnju s Vahidom Durakovićem i KSC- om u realizaciji ideja u oblasti kulture, ali i njegov značaj kao pisca.

Sam autor, Vahid Duraković izrazio je prije svega zahvalnost svojoj porodici , a zatim i svima koji su mu pružili podršku i u radu u oblasti kulture, ali i kao piscu, režiseru. Naglasio je tematiziranje u svojim djelima PTSP-a, kao posljedice rata, ali i stanja u savremenom bh društvu, turbulentnom vremenu u kome ima dosta prostora za promjene i potrebe da se bh društvo uhvati u koštac s problemima.

promocija vaha 1promocija vaha 10promocija vaha 11promocija vaha 2promocija vaha 3promocija vaha 4promocija vaha 5promocija vaha 6promocija vaha 7promocija vaha 8promocija vaha 9