Promovisana knjiga “Bosanski dan D” ili “Slučaj Dobrovoljačka” autora Avde Huseinovića

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Protekle subote u restoranu Memix upriličena je promocija knjige pod nazivom “Bosanski dan D” ili “Slučaj Dobrovoljačka”, autora, novinara i publiciste Avde Huseinovića. Organizatori promocije bili su Patriotska liga i Udruženje logoraša Bugojno.

Promotori knjige bili su Azem Gvozden, u ime Udruženja logoraša Bugojno i Dževad Mlaćo predsjednik Patriotske lige Bugojno. Domaćin i moderator promocije bio je Kemal Balihodžić. Knjiga govori o dešavanjima 2. i 3. maja – danima kada je odbranjeno Predsjedništvo BiH, Sarajevo, a samim tim i Bosna i Hercegovina. Autor ovog obimnog istraživanja detaljno je prenio događaje oko kojih se stalno pletu brojne konstrukcije i neistine.

Rukopis “Bosanski dan D” ili “Slučaj Dobrovoljačka” ima veliku historijsko-dokumentarnu vrijednost budući da su u njoj sabrana svjedočenja koja govore o težini ljudske drame koja se 2. i 3. maja odigravala pred očima međunarodne zajednice u Sarajevu.

Načelnik općine Bugojno, Hasan Ajkunić rekao je kako je potrebno intenzivnije raditi na prikupljanju i objavljivanju relevantnih sadržaja koji svjedoče o nemilim događajima koji su iza nas.

Svojim prisustvom poseban doprinos promociji dala je dr. Melika Mahmutbegović, potpredsjednica FBiH koja je naglasila da ova knjiga rasvjetljava brojne bitne događaje iz prošlosti.

Knjiga “Bosanski dan D” ili “Slučaj Dobrovoljačka” predstavlja rezultat sistematskog, naučno- istraživačkog rada Avde Huseinovića koji se afirmisao kao istraživač i autor poznat po značajnim rezultatima u području istraživanja zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

Njegov neumorni rad do sada je već krunisan djelima koja po svojoj važnosti spadaju u vrh naučne, posebno filmske misli i relevantnosti