Promovisana knjiga “Liderstvo, teorija i praksa” autora prof. dr. Selme Cikotića

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U prepunoj Kristalnoj sali Općine Bugojno, sinoć je održana promocija knjige”Liderstvo, teorija i praksa” autora prof.dr. Selme Cikotić. Promociju je svojim prisustvom upotpunila potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović.

Knjiga “Liderstvo, teorija i praksa¨autora prof. dr. Selme Cikotića svjetlo dana ugledala je prošle godine u izdanju renomirane izdavačke kuće TKD Šahinpašić i Fakulteta političkih nauka u Sarajevu. 

Zasluge za kompletnu organizaciju kada je u pitanju sinoćna promocija pripisuju se Općinskoj organizaciji SDA Bugojno koja je uložila mnogo truda kako bi sve proteklo u najboljem redu.

Uvažena doktorica, potpredsjednica FBiH gospođa Melika Mahmutbegovic obratila se prisutnima kazavši kako je raduje činjenica što se veliki broj sugrađana odazvao promociji autora koji važi za tekstopisca koji nastoji da svojim tekstovima dopre do svakog čitaoca. Promociju je otvorenom proglasila potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović.

Promotori na promociji bili su prof. Mustafa Spahić, dugogodišnji profesor Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, mladi bosanskohercegovacki glumac Armin Omerović i naravno domaćin prof.dr. Selmo Cikotić. Moderator promocije bila je Sabina Kadunić.

Dr. Selmo Cikotic rođen je 25.01.1964. godine u selu Trpezi-Berane-Crna Gora. Vojnu gimnaziju zavrsio je u Beogradu, a Vojnu akademiju u Beogradu, Rajlovcu i Zadru. Tokom rata, je osim ostalih dužnosti u ARBiH, obavljao dužnost komandanta Operativne grupe Zapad. Bio je prvi vojni izaslanik RBiH u SAD (95.-97.) kao i ministar odbrane BiH od 2007.-2012.

Doktorirao je 2008. godine na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, gdje radi kao vanredni profesor, a kao gostujuži profesor ucestvuje u radu Ženevskog centra kao i u velikom broju regionalnih organizacija i univerziteta.

Do sada je objavio tri knjige i veliki broj stručnih radova iz oblasti sigurnosti, međunarodnih odnosa i liderstva.

“Liderstvo, teorija i praksa” nova je knjiga prof. dr. Selme Cikotića u izdanju izdavačke kuće TKD Šahinpašić i Fakulteta političkih nauka Univerziteta Sarajevo. Ovom naučnom istraživanju prethodila su na istu temu mnoga predavanja na postdiplomskim i doktorskim studijama na Fakultetu političkih nauka te izlaganja na međunarodnim konferencijama.

Polazeći od velikog broja različitih definicija liderstva, autor prof.dr. Selmo Cikotic oblikuje svoje određenje liderstva.

Liderstvo se može definirati kao sposobnost onog koji vodi da u kontekstu realne situacije, motivira, inspirira i ubjeđuje one koji ga slijede, da na bazi zajednicke vizije, prihvate rizik promjene, da promjenu realiziraju i institucionaliziraju, rekao je autor prof.dr. Selmo Cikotić.

Ovom definicijom liderstva obuhvaćeni su svi bitni aspekti teorijske osnove i empirijske pojavnosti liderstva. Svo to znanje i iskustvo doprinijelo je da se promoviše knjiga “Liderstvo, teorija i praksa”.

Raznovrsnost sveukupnog ambijenta u Bosni i Hercegovini nudi mnoštvo mogućnosti liderima različitih tipova i različitih sklonosti da afirmiraju svoje mogućnosti, ideje i sposobnosti, u smislu promjene i poboljšanja postojećeg stanja, naglasio je prof. Mustafa Spahić.

Budući da na prostoru Bosne i Hercegovine živi više različitih naroda, korisno je prisjetiti se i mudrosti da se zrelost i izgrađenost jednog naroda vidi iz načina kako se odnose prema svojim prvacima, odnosno, svojim liderima.

Na samom kraju promocije, OO SDA Bugojno pripremila je iznenađeje jednoj posebnoj dami, potpredsjednici FBiH Meliki Mahmutbegović. S obzirom na to da je jučer bio rođendan potpredsjednici Mahmutbegović  Općinska organizacija SDA Bugojno pripremila je za nju jedan lijepi poklon, cvijeće. S velikim oduševljenjem i srećom, potpredsjednica Mahmutbegović zahvalila se na predivnom iznenađenju.

Autoru prof. dr. Selmi Cikotiću želimo uspjeh i u budućem radu i nadamo se uskoro nekoj novoj knjizi koja će biti prilika i za neki novi susret u Bugojnu.