Promovisana knjiga „Mislilac i državnik Alija Izetbegović“

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Općinska organizacija SDA Bugojno sinoć je u prepunoj Pozorišnoj sali KSC-a organizovala promociju knjige „Mislilac i državnik Alija Izetbegović“, čiji su autori generali Fikret Muslimović i Selmo Cikotić.

 

U ime organizatora promocije prisutnima se obratila predsjednica OO SDA Bugojno i aktuelna potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović a, ovom prilikom, predstavljeni su i kandidati ove stranke za Općinske izbore 2. oktobra.

Alija Izetbegović je bio ličnost koja je obilježila historiju novog doba, političar koji se pamti po dobru i mudrosti, i po svemu onome što jednog čovjeka čini velikim. Zahvaljujući njemu dobili smo državu, koju svi moramo čuvati, i koja nam je ostavljena u amanet, istakla je, između ostalog, u svom obraćanju mr.sc.dr. Melika Mahmutbegović.

– SDA je čvrsta u svom opredjeljenju da nastavi borbu za državu BiH, kao državu ravnopravnih naroda u kojoj će se svaki građanin osjećati slobodno u svakom dijelu BiH, i pri tome se voditi porukom našeg predsjednika: Čuvajte i očuvajte svoju naciju, ime Bošnjak, vjeru i tradiciju. SDA ima jake kadrove i platformu za ove izbore, koja je temeljno urađena s ciljem da stvari krenu na bolje, i ja sam sigurna da ćemo uz vašu podršku uspjeti u tome. Jer, s jakom SDA, jaka je i Bosna i Hercegovina, poručila je predsjednica OO SDA Bugojno.

O knjizi „Mislilac i državnik Alija Izetbegović“, koja u šest poglavlja na tristo stranica govori o stavovima i djelovanju prvog predsjednika BiH u bivšoj i sadašnjoj državi, njegovoj ulozi u odbrani od agresije i kreiranju vanjske politike BiH, govorili su prof. Mustafa Spahić, i jedan od njenih autora prof.dr. Selmo Cikotić, dok je odlomke iz knjige čitala magistrica Jasmina Mlačo.

-Stari Grci kažu da je biti čovjek jednako biti slobodan. Da bi dokazao da si slobodan, da bi bio slobodan, moraš se baviti politikom. Alija je u našu svijest, u naše kolektivno biće, u naše pamćenje, u naše sjećanje, u našu organizaciju, vratio političku svijest, političku kulturu i mi se sada bavimo politikom – riječi su prof. Spahića.

-To je čovjek koji je, vrlo odgovorno, svojim primjerom uticao na svoje sljedbenike na način da proizvodi realnu sliku izazova, ali da ponudi provodiva rješenja za njihovu realizaciju, i to je ono po čemu ga pamti historija. Kako vrijeme odmiče, sve više postajemo svjesni koliko je taj lider odgovarao, razumijevao i udovoljavao zahtjevima u kojem je živio, koliko je mudro, zrelo i odgovorno vodio državu i narod i kako je proizvodio ideju kompromisa, a ne sukoba u najtežem periodu, može biti i u milenijskom hodu BiH, naglasio je Cikotić.

Na kraju promocije, predstavljeni su kandidati na Listi za Općinsko vijeće na čelu sa Salihom Gurbetom, kao i zajednički kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza za bolju budućnost (SBB) za načelnika Bugojna Haris Mujić.