Promovisana “Trilogija sevdaha” Vernese Manov

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Kristalnoj sali Općine Bugojno održana promocija knjige „Trilogija sevdaha“, autorice Vernese Manov. Recenzenti šete knjige iz pera Vernese Manov, bili su Arnen Hadžić,Melisa Mekić i Miroslav Ristanović.

„Trilogija sevdaha“ je šesta knjiga nastala iz pera Vernese Manov. Kroz sve tri dijela ove knjige, Epiku srca , Liriku uma i Dramu sevdaha, proteže se sevdah, ali ne samo onaj opjevan u prošlosti, već autorica pronalazi inspiraciju i u temama sadašnjosti, dešavanjima i prostorima koji nas okružuju, kao i vrijednostima srca i duše.

-Vernesa Manovu u svojoj knjizi na olakotan način prepričava sve dogodovštine i nedaće koje su je snašle.Posebno bih izdvojio što je Vernesa pronašla koheziju izmeđ tih autobiografskih priča i kulturne baštine – kazao je Miroslav Ristanović koji je napisao recenzije za „Trilogiju sevdaha“.

O monodrami „Điđa iz Džordžije“ ,koja je zadobila sve simpatije publike gdje god je izvedena, govorio je Arnen Hadžić.

– Oduševljen sam što je Vernesa ovom monodramom uvela koncept mobilnog, putujućeg teatra i što je objedinila sevdah, književnost i tetra. Ova predstava doživjela svoje dvadeseto izvođenje, i nadam se da će živjeti još mnogo godina na pozorišnoj sceni-kaže je Arnen Hadžić. Ovo šesto djelo je plod mog dugogodišnjeg rada, koji sam uspjela ukoričiti u jednu zbirku, istakla je Vernesa Manov ne krijući zadovoljstvo što je „Trilogija sevdaha“ugledala svjetlo dana.

-„Trilogija sevdaha“ je specifična zbog toga što sam svoje dugogodišnje umjetničko stvaralaštvo objediniti u ovoj knjizi.Osim monodrame „Điđe iz Džordžije“, koja čini samo jedan mali dio , u knjizi su i epske priče. One su plod moje inspiracije ženama koje je meni sudbina u život donijela, a od kojih sam naučila kako da sačuvam ono što je bitno za bosanskohercegovačku ženu-kazala je Manov.

Na promociji je izveden zanimljiv programa, interpretacije sevdalinki koje je izveo autoricin otac Meho Manov i Gradski hor Bugojno, uz muzičku pratnju Irhada Ćese. Dijelove iz knjige čitali su Dina Mekić i Azra Horozović, a dijelove svoje monodrame “Điđa iz Džordžije izvela je, za brojnu publiku na promociji, Vernesa Manov.