Prvi put u historiji Bugojno u decembru 2015. godine hladnije od Bjelašnice

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Zvanični izvještaj o broju dana s maglom na području Bugojna, bit će Federalnom hidrometeorološkom zavodu BiH, po uobičajenoj proceduri, dostavljen sredinom naredne sedmice, ali je prema podacima zabilježeno više ekstremnih vrijednosti za mjesec decembar 2015.

Dženan Zulum, klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH za RTV Bugojno izdvojio je specifične podatke za naš grad.

„Ono što mogu da kažem je da je u Sarajevu za decembar prošle godine broj dana s maglom bio 22, a ako pogledamo historijat iz Meteorološke stanice Bugojno, možemo da kažemo da su 1974. godine u Bugojnu takodjer zabilježeno 22 dana s maglom.

Srednja temperatura, prema preliminarnim podacima, u Bugojnu je za decembar iznosila -1, 2 stepena C, što je za 0, 8 stepeni niža temperatura od srednje vrijednosti. Nešto hladniji decembar u Bugojnu je zabilježen 2007. godine kada je srednja temperatura iznosila -1, 7 stepeni C.

Vrh Bjelašnice je u decembru bio znatno topliji u odnosu na Bugojno i na Bjelašnici je ta temperatura iznosila – 0,2 stepena C. To je do sada prvi put zabilježeni slučaj da je vrh Bjelašnice tokom cijelog mjeseca topliji od gradova koji se nalaze na manjim nadmorskim visinama.

U Bugojnu je u decembru zabilježeno svega 0, 2 litra po m2 padavina. Kada je u pitanju historijat, 1948. godine je izmjereno 1, 2 litra po m2, 1972. godine 2, 4, a 2013. godine registrovano je 5 litara po metru kvadratnom što znači da je ovo do sada najniža izmjerena količina padavina za decembar u Bugojnu od početka službenih mjerenja.

Broj sunčanih sati sa u Bugojnu u decembru je iznosio samo 38, a srednja vrijednost za decembru iznosi oko 51 sat“ , istakao je Dženan Zulum, klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.