Ramazanska čestitka Vehida ef Arnauta, gl.imama MIZ Bugojno

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Prema takvimu Rijaseta Islamske zajednice u BiH, večeras s akšam-namazom nastupa ramazan, najodabraniji mjesec muslimana.

To je mjesec posta, milosti i oprosta, mjesec Kur’ana. Prigodnu poruku vjernicima na području Medžlisa IZ Bugojno ovim povodom uputio je glavni imam Vehid ef Arnaut.

– Cijenjeni građani, vjernici, svi vi koji ramazan doživljavate kao posebnu radost u svom životu, koristim priliku da u svoje ime i ime MIZ Bugojno čestitam nadolazeći mubarek šehri ramazan.Ramazan je mjesec našeg preispitivanja, mjesec ibadeta i mjesec našeg duhovnog zrijenja. To je mjesec našeg suosjećanja sa svima onima koji su u teškim životnim iskušenjima i pokušaj da zahvalimo Bogu na svim blagodatima kojima nas je obdario. Ramazan je mjesec posta, ustezanja od jela i pića, ali i od ružnog govora, i zbog toga probajmo ovaj ramazan iskoristiti u smislu našeg samodiscipliniranja da manje govorimo a više razmišljamo o svom halu, da manje govorimo a više radimo, da manje gledamo u one koji su u iskušenju i da im pomognemo, da manje prebrojavamo ono što imamo a više dijelimo! Probajmo u ovom ramazanu oživjeti hranu našoj duši, staviti potrebe tijela u drugi plan a više se fokusirati na učenje Kur’ana, na džemat i namaz u džematu, na suosjećanje i zajedničke iftare, više zbog druženja, povezivanja i snaženja zajednice nego zbog hrane i pića.Neka ramazanske blagodati, a kojih ima orgoman broj i nemoguće ih je izbrojati, budu naš zalog na kijametskom danu a da nam Bog dž.š. ramazan učini onakvim baš kako je rečeno u hadis i kudsiji: ”Post je moj i ja ću za njega posebno nagrađivati!”. Neka nas bereket posta takne, neka nam promijeni ponašenje i našu dušu, obogati naš saldo sevapa a izbriše grijehe koje smo počinili u period od proteklog ramazana. Svim vjernicima u našem gradu i svim našim sugrađanima neka je ramazan šerif mubarek olsun, rekao je Vehid ef. Arnaut u svojoj ramazanskojh poruci i čestitki.