Ramazanski bajram u Bugojnu – raznovrsni sadržaji

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Ramazanski Bajram na području MIZ Bugojna bit će obilježen nizom prigodnih sadržaja.

Bajram – namaz klanja se u 5 sati i 45 minuta. Prvi od sadržaja je vatromet koji će biti upriličen večeras, nakon jacija – namaza iznad KC Princeze Dževhere.

Ramazanski bajram je jedan od najradosnijih blagdana, a na području MIZ Bajram – namaz bit će klanjan u svim džamijama. Najveći broj vjernika očekuje se u Sultan Ahmedovoj džamiji i u KC Princeze Dževhere.

Tradicionalni bajramski prijem planiran je prvog dana Bajrama u 9:00 sati u Motelu Heko.

Drugi dan Ramazanskog bajrama obilježava se kao Dan šehida. U subotu, na mnogim bosanskim spomen- šehidskim mezarjima i haremima učenjem Kur’ana bit će iskazana počast i upućena dova pred duše šehida.

Na Centralnom šehidskom mezarju u našem gradu u 9:00 sati, biće proučena Fatiha i dova pred duše svih šehida, koji su poginuli braneći državu od agresije u periodu 1992-1995. godine. Nakon toga, bit će organizovane posjete mezarjima u Jakliću, Vrbanji, Gračanici, Donjićima, Udurlijama, Kotezima i Ždralovićima. U 12:45 sati, u svim džamijama bit će proučen Jasini šerif i dova, u znak sjećanja na sve bugojanske šehide.

Pored toga, U MZ Vesela bit će otvoreno šehidsko spomen-obilježje, koje će trajno podsjećati na 30 poginulih boraca – šehida Vesele.