Raspisan javni poziv za raspodjelu sredstava za unapređenje materinstva

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Prije nekoliko dana načelnik općine Hasan Ajkunić raspisao je javni poziv za raspodjelu sredstava iz Transfera za unapređenje materinstva.

Budžetom za ovu godina i za pomenute namjene predviđen je iznos od 32. 000 KM i biće to peta godina kako se za ovu namjenu izdvajaju sredstva iz općinskog budžeta . Pomočnik načelnika za privredu, društvene djelatnosti i opću upravu Sead Karahodžić objašnjava način prijave na raspisani javni oglas :

-Uz zahtjev koji će dobiti na info pultu općine Bugojno potrebno je predati i izvod iz matične knjige rođenih za dijete, potom uvjerenje da se majka nalazi na evidenciji nezaposlenih Službe za zapošljavanje SBK – ispostava Bugojno, te kopiju ugovora sa bankom u kojoj je otvoren žiro račun.

Po njegovim riječima postoji mogućnost da jednokratna novčana pomoć ove godine za majke koje su rodile u 2016. godini preraste u finansijsku podršku u trajanju od godinu dana o čemu će konačnu odluku donijeti OV Bugojno.

U prošloj godini ovo pravo iskoristile su 142 porodilje , koje su dobile po 220 KM jednokratne novčane pomoći. Za vovu namjenu iz budžeta je izdvojeno 31.240 KM.

Pomočnik općinskog načelnika za privredu, društvene djelatnosti i opću upravu ističe kako je pad nataliteta zahvatio i općinu Bugojnu, te da ovaj vid novčane podrške porodiljama nije zanemariv, posebno ako budu usvojene inicijative vijećnika da jednokratna novčana pomoć preraste u finansijsku podršku u trajanju od godinu dana. Radi se, kaže, naš sagovornik i o značajnoj stimulativnoj mjeri, koja će bez sumnje ublažiti generalno gledano teško stanje u kućnim budžetima većine stanovnika kako našeg grada, tako i Bosne i Hercegovine, uz to bez sumnje bio bi smanjem nepovoljan omjer broja rođenih i umrlih, problem koji sve više opterećuje bosanskohercegovačko društvo u cjelini.