Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

S velikom pažnjom pratilo se danas izricanje prvostepene presude bivšem komadantu Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću, kojeg je Haški tribunal osudio na doživotnu kaznu zatvora.

 

Mladić objavi presude nije prisustvovao jer je, zbog protesta i upućenih psovki, udaljen iz sudnice.

Ratni zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić, osoba čije je ime postalo sinonim za najteže ratne zločine počinjene na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, konačno se danas suočio s pravdom na koju se čekalo više od dvije decenije. Haški sud proglasio ga je, između ostalog, krivim za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovječnosti u BiH, te ga osudio na doživotnu kaznu zatvora.

Vijeće ga je oslobodilo krivnje za tačku optužnice koja ga je teretila za genocid u nekoliko općina istočne BiH (Ključ, Sanski Most, Prijedor, Kotor Varoš, Foča, Vlasenica), jer je zaključilo da počinjeni zločini nisu imali obilježje genocida.

Proglašen je krivim po svim ostalim tačkama optužnice. Kriv je za genocid u Srebrenici, progon i zločin protiv čovječnosti, istrebljenja, ubistva, kršenje zakona i običaja ratovanja, deportacije, nehumano i prisilno premještanje, terorisanje, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca, saopćeno je tokom čitanja presude.

Vijeće se složilo da je nad Bošnjacima u Srebrenici počinjen genocid, kao i da je postojala namjera Sarajevsko-romanijskog korupsa da se granatira Sarajevo i izvrši teror nad stanovništvom, da su počinjena ubistva, protivpravni napadi na civile, i ubistvo kao zločin protiv čovječnosti.

Vijeće je, prema riječima sudije Alfonsa Orija, zaključilo i da su pripadnici Vojske Republike Srpske uzeli pripadnike UNPROFOR-a za taoce 1995. godine. Što se tiče sveobuhvatnog udruženog zločinačkog poduhvata, Vijeće je zaključilo da je od 1991. do kraja novembra 1995. postojao udruženi zločinački poduhvat, s ciljem da se trajno uklone Bošnjaci i Hrvati sa teritorije BiH i to putem progona, istrebljivanja, ubistava, nehumanih djela prisilnog premještanja i deportacije.

Suđenje Ratku Mladiću počelo je 16. maja 2012. godine, a okončano 15. decembra 2016. godine. Pripadnici specijalne jedinice policije Srbije uhapsili su ga 26. maja 2011. godine u selu Lazarevo u Srbiji, nakon čega je izručen u Hag.

Prva optužnica protiv Mladića podignuta je 25. jula 1995. godine, a od tada je dopunjavana četiri puta, da bi konačna verzija optužnice, po kojoj mu je i suđeno, bila dopunjena u novembru 2011. godine.

Tokom suđenja saslušano je 377 svjedoka, a Sudsko vijeće pred sobom je imalo blizu 10.000 dokaza.

Inače, nakon izricanja presude Ratku Mladiću, u našoj zemlji  bilježe se brojne reakcije – od onih koje kažu da je svaka presuda Mladiću blaga, do kritika Haškom tibunalu na donesenu odluku. Mnogi, ipak, smatraju da je današnji dan historijski za Bosnu i Hercegovinu, i prekretnica u konačnom obračunu sa politikama mržnje i podjela.