Razgovori o procesu izgradnje pomirenja u Gornjem Vakufu/Uskoplju

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U okviru projekta PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za budućnost) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u Gornjem Vakufu/Uskoplju danas su upriličeni „Naši razgovori“ o temi: „Procesi izgradnje pomirenja – efekti međugrupnog kontakta“.

 

Projekt implementira Catholic Relief Services u saradnji s Fondacijom „Mozaik“, Caritasom BiH, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luke i Međureligijskim vijećem BiH.

Moderatori skupa bili su predsjednik Foruma građana Tuzla Vehid Šehić, profesorica na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Sabina Čehajić-Clancy, i asistent na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu Franjo Šarčević.

-Naši razgovori su pokušaj da kroz projekt PRO-Budućnost vratimo povjerenje, koje je narušeno u ratu. Iskren dijalog među ljudima je put stvaranja bh društva, koje će voditi više računa o onim bitnim, životnim stvarima, a ne o političkim – kazao je Šehić.

Po njegovim riječima, građani BiH “žive u vremenu nemorala i poremećenih vrijednosti, u kojem etika ne postoji u svakodnevnom životu, politici i bh institucijama”.

– Obični ljudi su još uvijek neiskvareni i često naivni. Ali, kod njih se vidi da žele, ne gradnju suživota nego zajedničkog života, i da žele graditi taj osjećaj komšije i komšiluka, solidarnosti i ljudskosti – zaključio je.