Reakcija potpredsjednice FBiH na izjavu Milomira Marića

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Sutra je 11. juli, Dan sjećanja na genocid u Srebrenici. Čitav miroljubivi, civilizirani svijet raznim manifestacijama obilježava ovu tužnu godišnjicu, uz poruke da se ovakav zločin nikada i nikome ne bi smio ponoviti. S druge strane, u susjednoj Srbiji, na TV “Happy”, u povodu godišnjice genocida, urednik Milomir Marić, u emisiji “Ćirilica” poziva ratne zločince da komentarišu dešavanja u Srebrenici, jula 1995. godine. 

Nikoga sigurno nisu iznenadili već dobro poznati stavovi presuđenih ratnih zločinaca koje su ponovo iznijeli u ovoj emisiji ali nas iznenađuju i ujedno zabrinjavaju izjave i stavovi jednog urednika, novinara koji bi svoje profesionalno djelovanje trebao posvetiti i podrediti istini, profesionalnom i objektivnom izvještavanju temeljenom na nepobitnim i dokazanim činjenicama, ma koliko one bolne bile za njegovu državu, državu koju je Međunarodni sud pravde proglasio odgovornom za nesprečavanje genocida u BiH i ideologiju koju, nažalost mnogi još uvijek gaje i baštine.

Njegova izjava da „svake godine oni donose mrtva tela ko zna odakle i sahranjuju u Srebrenici“ je neljudska, ponižavajuća i uvredljiva za sve nas u Bosni i Hercegovini, za sve žrtve genocida u Srebrenici a pogotovo za one koji sutra ukopavaju nepotpune skelete svojih ubijenih članova porodica a posebno je ponižavajuća sa aspekta morala i dostojanstva svakog čovjeka.

Tražimo od novinara Marića i od rukovodstva TV „Happy“ javno izvinjenje kako bi barem na taj način pokazali minimum ljudskog i civilizacijskog poštovanja i digniteta prema žrtvama, njihovim porodicama i majkama Srebrenice.

To je najmanje što u ovom trenutku Marić može uraditi. Takodje ga javno pozivamo da prisustvuje komemoraciji u Potočarima 11. jula te da se lično uvjeri koliko ima istine u njegovim tvrdnjama i zaključcima. Marića pozivamo i da smogne snage i prisustvuje jednom od narednih iskopavanja masovnih grobnica te da se na licu mjesta uvjeri u svu monstruoznost ljudi koji su planirali i počinili zločin genocida, najveći zločin poslije II Svjetskog rata na evropskom tlu.

Postoji jedna stara latinska izreka koja kaže „Nauči slušati ako ne znaš govoriti“. U ovom slučaju, Marić je svakako trebao izabrati šutnju, ako već ne može podnijeti dokazanu istinu. Žalosno je, degutantno i krajnje opasno da neko ko se bavi tako odgovornim zanimanjem kao što je novinarstvo, negira historijsku činjenicu da se u Srebrenici desio genocid i da bez ikakvih posljedica na taj način šalje poruke javnosti, a posebno generacijama koje tek dolaze.

Pozivamo RAK Bosne i Hercegovine da iskoristi sve svoje zakonske ingerencije i kazni televizijske stanice u BiH koje su preuzele signal srbijanske televizije „Happy“ i emitovale predmetnu emisiju urednika Marića.