“Respekt različitosti” u Bugojnu

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

“Respekt različitosti” naziv je izložbe kojom je Udruženje gradjana za pravnu i psihološku pomoć “Impuls” označilo kraj realizacije projekta “DIJALOG TOLERANCIJA SNAGA”.

Udruženje građana za pravnu i psihološku pomoć ženama „IMPULS“ je, u proteklim mjesecima različitim aktivnostima i posjetama vjerskim objektima realizovao projekt “DIJALOG TOLERANCIJA SNAGA”, a posljednja aktivnost u sklopu ovog projekta bila je izložba „Respekt različitosti“ koja se održala u subotu, u prostorijama TC Bingo u Bugojnu. Cilj izložbe je bio da se prezentirajući različite radove još jednom podsjeti na bogatstvo kulture, običaja i tradicije Gornjovrbaske regije.

“ Danas smo ovdje da se družimo, da promovišemo naše vrijednosti. Na izložbi učestvuju nevladine organizacije i pojedinci koji su se prijavili na naš javni poziv, a bave se izradom različitih predmeta. Izložba je i prodajnog karaktera, posebno Udruženja “Leptir” i prihodi od te prodaje namijenjeni su kao podrška radu Udruženje. Pored toga, izloženi su i eksponati koji prezentiraju dio naše bogate tradicije , a bogatstva i različitosti “, istakla je Tidža Čaušević, koordinatorica projekta.

“ Izuzetno mi je drago zbog ove izložbe koja promovira toleranciju. Mi, kao Udruženje “Leptir” djece sa posebnim potrebama zagovaramo antidiskriminaciju prema osobama sa posebnim potrebama, a ovim izložbama pokazujemo koliko i kako radimo. Pripremamo čestitke i za Bajram i za Božić i svojim primjerom pokazujem snagu tolerancije u multikulturnom društvu u našem gradu” , istakla je Biserka Božić, predsjednica “Leptira” Bugojno.

“Došao sam ovdje da naučim nešto, da vidim ručne radove koje su pripremili djeca i stariji. Ova izložba nosi i poruku – volimo svoje, poštujmo tudje, što je za nas učenike, ali i druge ljude značajno za upoznavanje drugih i drugacijih”, istakao je Hamza Crnica, volonter iz Srednje tehničke škole.

Udruženje „IMPULS“ nastavlja sa radom i projektima, a pozvalo je sve zainteresovane da se pridruže i svojim radom doprinesu stvaranju pozitivnijeg okruženja u našoj lokalnoj zajednici.