Rođendan zastave BiH

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Današnja zastava Bosne i Hercegovine, plava sa žutim trokutom i devet zvjezdica, ušla je u upotrebu na današnji dan, 4. februara 1998.

Bilo je to taman na vrijeme kako bi se nova zastava pokazala cijelom svijetu na otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Naganu, 7. februara.

“Kum” nove zastave bio je Carlos Westendorp, španski diplomata koji je od 1997. do 1999. bio visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH. S obzirom na to da pitanje zastave Bosne i Hercegovine nije rješavano mirovnim sporazumom iz 1995, ostalo je svojevrsni “kamen spoticanja” za predstavnike vlasti.

Dvije godine iznosili su se različiti prijedlozi oko kojih se politički predstavnici nisu mogli dogovoriti. Bilo je prijedloga za zastavu s podijeljenim poljima za Federaciju i Republiku Srpsku ili za tri konstitutivna naroda, pa čak i jedan za zastavu s dva različita lica.

OHR je početkom 1998. osnovao tzv. Westendorpovu komisiju za izbor zastave, grba i himne BiH. Kada je u pitanju zastava, u pomoć su pozvali stručnjake s londonskog Flag Instituta (Instituta za zastave).

Komisija je u januaru 1998. izašla sa tri neutralna prijedloga, a kako se Parlament nije mogao odlučiti za jedan od njih, Visoki predstavnik je, pozivajući se na bonske ovlasti, učinio konačan izbor. Pritom je, prema preporuci stručnjaka s londonskog instituta, promijenio prvobitnu predloženu svijetlu nijansu plave boje (tzv. UN plavu) s tamnijom modrom bojom kakvu ima zastava EU.

Zastava Bosne i Hercegovine sastoji od tamno plavog polja sa žutim jednakokrakim pravougaonim trouglom čiji jedan krak dodiruje gornju stranicu zastave a drugi je okrenut prema vijorećoj stranici. Duž najduže stranice trougla poredano je devet bijelih petokrakih zvijezda od kojih se prvoj i posljednjoj vidi samo polovica.

Trougao simbolizira tri konstitutivna naroda BiH, zvjezdice predstavljaju Europu. Westerndorp je donio odluku 3. februara, a zastava je od 4. februara ušla u upotrebu.

U našoj fotogaleriji pogledajte koji prijedlozi za zastavu BiH nisu prošli.

Zastava1Zastava2Zastava3zastava-a1zastava-a2zastava-a3zastava4zastava5zastava6zastava7