RTV Bugojno: Sretan Uskrs/Vaskrs

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

KATOLIČKIM I PRAVOSLAVNIM VJERNICIMA SRETAN USKRS/VASKRS – RTV BUGOJNO!

 

Simbol Uskrsa/Vaskrsa je jaje, koje predstavlja rađanje. Katolički i pravoslavni vjernici dva dana prije Uskrsa/Vaskrsa na Veliki četvrtak i Veliki petak farbaju jaja, simbol rađanja.

Uskrs/Vaskrs je praznik spasenja kroz ljubav, praštanje i pomirenje. Na našim prostorima je Uskrs naziv za ovaj praznik kod rimokatolika, dok ga pravoslavni vjernici nazivaju Vaskrs. Svi vjernici čestitaju ove praznike za sretan Uskrs i Vaskrs, uz iskrene želje za srećom i blagostanjem u krugu najmilijih.

Uskrs pada u nedjelju, međutim praznik traje duže, jer pripreme i obilježavanje Uskrsa počinju još u četvrtak večernjom misom.

Pripreme za Uskrs i u zapadnom i u istočnom kršćanstvu počinju korizmom. Nakon završetka korizme dolazi Cvjetnica (Velika sedmica), koja uključuje Veliki četvrtak, petak i subotu prije uskršnje nedjelje, što čini sveto trodnevlje. Prema kršćanskom vjerovanju, Isus Krist je osuđen u četvrtak, razapet na krstu u petak, a u nedjelju je uskrsnuo. Na Veliki četvrtak nema dnevnih misa, nego jedna večernja misa. Potom slijedi Veliki petak, a onda Velika subota, koja prolazi u šutnji crkve, da bi uvečer uslijedilo uskršnje bdjenje.

 Uskrs/Vaskrs se obilježava tri dana, osim nedjelje i na uskršnji ponedjeljak i uskršnji utorak.