Safetu Berbiću po drugi put “Bugojanska vaza”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Maloj sali KSC-a dodijeljena je nagrada za najbolju kratku priču/pripovijetku ” V. Bugojanska vaza”.

Po drugi put “Bugojansku vazu” dobio je Safet Berbić, književnik iz Banovića.

Izbor najbolje kratke priče izvršio je tročlani žiri u čijem sastavu su bili prof. dr.Nežad Ibrahimović, Tanja Stupar -Trifunović i Asmir Kujović.

U uvodnom dijelu, u ime organizatra KSC-a Bugojno, direktor ove ustanove Vahid Duraković je istakao kako se nagradom za najbolju kratku priču žele afirmisati tri stvari: jadan od najznačajnijih praznika u našoj zemlji, Dan državnosti BiH, zatim “Bugojanska vaza”, kao najstariji spomenik pisane kultute, te krataka priča kao književni žanr.

U ime pokrovitelja, općine Bugojno, nagradu Berbiću je uručuo načelnik Hasan Ajkunić.

Ovog puta Berbić je nagradu, a koja se sastoji od novčanog iznosa od hiljadu KM i replike Bugojanske vaze, najstarijeg pisanog spomenika na tlu naše zemlje, dobio za kratku priču naslova “Zaštitna injekcija” . Priča je smještena u ratni period, ali je oslobođena vremenske odrednice kao i imena aktera i lokaliteta na kojem se dešava.

Na konkurs, kojeg je u svojstvu organizatora ove književne nagrade raspisao KSC Bugojno, ove godine je pristiglo 36 radova iz raznih krajeva naše zemlje, ali i iz Srbije, Poljske i Holandije. Svi autori su bh građani.

U okviru dodjele nagrade za kratku priču “V. Bugojanska vaza” upriličena je i promocija knjige poezije “Vidikovac” Asmira Kujovića. Govoreći o Kujovićevom izrazu i stvaralaštu profesor Ibrahimović je naglasio kako je riječ o autoru koji se jednostavno ne može zaobići kada je riječ o savremenoj bh poeziji.