Saopćenje povodom medjunarodnog praznika rada 1.maja

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Općinska organizacija SDP BiH Bugojno upućuje čestitku svim građanima Bugojna, BiH povodom Međunarodnog praznika rada, 1. maja.

Izuzev uposlenika u javnim ustanovama i preduzećima, odnosno onih naslonjenih direktno na budžet neke od institucija vlasti, većina nezaposlenih ljudi u nedjelju neće obilježiti taj, za radnike, značajan praznik. Upravo zbog nezaposlenja nemaju ni želju ni motiv da na bilo kakav način proslave ovaj predstojeći praznik.

Živimo u vremenu kada u našoj državi vlada nezaposlenost, te građani nisu u mogućnosti da sebi obezbijede osnovne uvjete za pristojan život. Upravo zbog toga, naši građani se nerijetko odlučuju za odlazak iz Bosne i Hercegovine u potrazi za boljim životom. Samo u protekle dvije godine iz Bosne i Hercegovine je iselilo 80. 000 ljudi, a razlog iseljavanja je ekonomska i politička nestabilnost u državi.

Prema podacima koji su objavljeni 31.3. 2016. godine u našoj državi je bilo 530.370 osoba na evidencijama zavoda i službi zapošljavanja u Bosni i Hercegovini. Od ukupnog broja osoba koje traže zaposlenje, njih 274.764 ili 51,81% su žene. Što se tiče Bugojna, na evidenciji nezaposlenih u Bugojnu nalazi se 6.129 osoba, od toga 221 osoba sa diplomom visoke stručne spreme, te 165 osoba s diplomom više stručne spreme. Aktuelna vlast pored svih obećanja o otvaranju novih radnih mjesta nije uradila mnogo, te baš zbog toga vlada toliko nezadovoljstvo u našem gradu ali i državi.

Općinska organizacija SDP BiH Bugojno građanima želi dolazak nekih boljih vremena u kojima će građani moći ostvariti pravo na rad, i na taj način prestati napuštati Bugojno i Bosnu i Hercegovinu

OO SDP BiH BUGOJNO