Saopćenje u povodu 4. februara- Svjetskog dana borbe protiv karcinoma

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U povodu 4. februara, Svjetskog dana borbe protiv karcinoma, potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović izražava ličnu i bezrezervnu podršku svim oboljelima i svim udruženjima koje se bave ovom problematikom.

“Karcinom je jedno od najčešćih oboljenja današnjice i zato je posebno važno da Ministarstva zdravstva, Zavodi za javno zdravstvo, zdravstvene ustanove i svi koji su su uključeni u ovu oblast u našoj zemlji, veliku pažnju posvete promociji značaja zdravlja, edukaciji stanovništva te značaju ranog dijagnosticiranja ove bolesti, ” ističe potpredsjednica Mahmutbegović.

“Karcinom je oboljenje kod kojeg je izuzetno važna rana detekcija, što je i osnovni preduslov za adekvatno liječenje. Zato apelujem na građane da posvete pažnju sebi i svome zdravlju, da ne čekaju da bude kasno te da žive zdrav i aktivan život uz redovne preglede.

Uputila bih danas i apel svim nadležnim institucijama da što prije obezbijede potpuno jednak tretman svih oboljelih, bez obzira na mjesto prebivališta i bez obzira o kojoj vrsti malignoma da se radi. Posebno je potrebno osigurati lijekove za neke vrste karcinoma, koji su do danas nedostupni na listama u BiH,a jedan od takvih je i metastatski melanom. Svjedoci smo da se veliki broj oboljelih od malignoma liječi van BiH, posebno djeca.

Treba raditi što više na tome da svi koji su nadležni za ovu oblast u BiH, poduzmu sve što je moguće kako bi se stvorile kvalitetne pretpostavke za liječenje tih vrsta oboljenja u našoj zemlji. Moramo raditi još više na usavršavanju i obrazovanju kadrova te omogućiti klinikama nabavku savremene dijagnostike, kako bi se liječenje i terapije uspješno mogli provoditi u BiH i kako bi se broj odlazaka na liječenje u inostranstvo smanjio.

To bi svakako olakšalo oboljelima i njihovim porodicama tešku borbu i neizvjesnost s kojom se suočavaju nakon dijagnoze. Zdravlje je naš najveći dar i najveće bogatstvo i zato trebamo biti odgovorni i staviti svoje zdravlje na prvo mjesto životnih prioriteta,” poručila je u povodu Svjetskog dana borbe protiv karcinoma potpredsjednica Mahmutbegović.