Saopćenje za javnost

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Načelnik Općine Jajce Edin Hozan primio je jučer u radnu posjetu Ambasadoricu SAD u BiH NJ.E. Maureen Cormack sa saradnicima. Tokom susreta razgovaralo se o problemu srednjih škola u Jajcu.

Načelnik Hozan upoznao je Ambasadoricu NJ.E. Maureen Cormack sa dugogodišnjom borbom Bošnjaka Jajca za prava u obrazovnom sistemu koja su zakonom zagarantovana. Načelnik Općine Jajce Edin Hozan istakao je da je nakon 17 godina diskriminacije Bošnjačke, ali i druge djece danas protiv dalje diskriminacije Bošnjaka i svih drugih u Jajcu ali istakao i da je protiv bilo kojeg oblika segregacije posebno u oblasti obrazovanja.

“Svih ovih godina koliko se ukazuje na probleme niko nas ne čuje. Nije uredu da djeca u Jajcu u srednjim školama izučavaju Hrvatsku povijest, Zemljopis ili turističku povijest i raznolikost Republike Hrvatske. Svi ti udžbenici štampaju se u Republici Hrvatskoj. Također nije uredu da na diplomama stoji grb neprimjeren i ovoj zemlji i njenim konstitutivnim narodima. Ukazivali smo svim nivoima vlasti i predstavnicima međunarodne zajednice na ovaj problem, ali čini se da nas niko ne čuje. Cilj je ukinuti diskriminaciju koja ovdje postoji dugi niz godina i svako rješenje koje će za rezultat imati to prihvatljivo je. Bošnjaci nisu tražili novu školu. Tražili su rješenje problema, a resornom Ministarstvu je upravo osnivanje nove škole bilo rješenje problema i nama jedino ponuđeno”, istakao je Hozan.

Načelnik Hozan zahvalio se Ambasadorici NJ.E. Maureen Cormack na razumjevanju i želji da pomogne u rješavanju problema u oblasti srednjeg obrazovanja u Jajcu i još jednom naglasio da podržava učenike u njihovoj borbi protiv svakog oblika segregacije, te istakao da podržava kako djecu tako i roditelje i sve druge u njihovoj borbi za ravnopravnost.

Ambasadorica SAD u BiH NJ.E. Maureen Cormack sastala se i sa učenicima jajčkih srednjih škola.