Saopćenje za medije od CEM-a

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

S obzirom da se bliži vrijeme maturskih zabava i školskih ekskurzija za učenike/ce osnovnih i srednjih škola, Centar za edukaciju mladih (CEM) izražava svoju zabrinutost povodom istih, koje će biti organizovane od strane škola sa područja SBK/KSB.

U posljednjih nekoliko godina, sa dolaskom novih generacija, svjedoci smo činjenice da je starosna granica konzumenata alkohola godinama sve niža, tj. da maloljetni učenici/ce, sve češće konzumiraju alkohol, nargile i cigarete, te da je ova pojava postala nezaobilazan dio maturskih zabava i školskih ekskurzija, čak i u osnovnim školama.

Također, nisu rijetki slučajevi u kojima alkohol i cigarete koriste i sami nastavnici/ce (profesori/ce) u prisustvu učenika/ca, posebno u ovakvim prilikama, što nije u skladu sa njihovom obrazovno-vaspitnom misijom. Kako bi se spriječilo nepotrebno negativno oponašanje odraslih, kojem su najskloniji adolescenti, jer se nalaze u fazi kada su najpodložniji utjecajima iz okoline, te vrlo lako mogu sudjelovati u rizičnim ponašanjima, koja mogu imati dugoročne, pa čak i životne posljedice, CEM je uputio inicijative direktorima/cama svih osnovnih škola na području SBK/KSB, kao i Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK/KSB u kojima upozorava na ovaj problem,te poziva iste na njegovo rješavanje.

Nažalost, u proteklih nekoliko godina maloljetni učenici/ce male mature obilježavaju u ugostiteljskim objektima, a ne u školama, pa su tako, konzumiranje alkohola, nargila i cigareta postali nezaobilazni dijelovi ovakvih proslava. Važno je napomenuti, da ovakvo obilježavanje mature, za mnoge učenike/ce predstavlja i prvi kontakt sa gore nabrojanim porocima, a poražavajuća je činjenica to što im je to omogućeno, upravo od strane škole, kao organizatora maturskih proslava.

Ekskurzije, prije svega, predstavljaju putovanja organizovana radi posjećivanja znamenitih mjesta, iz naučnih, kulturnih i drugih razloga, u skladu sa uzrastom, nastavnim planom i programom i programom za ekskurzije. Nažalost, u praksi se dešava da maloljetni učenici/ce, prilikom istih, većinu vremena provedu u diskotekama i hotelskim sobama konzumirajući alkohol i druga opojna sredstva, što predstavlja otežavajuću okolnost i za same nastavnike/ce i čime se narušava i sam primarni cilj ekskurzija koji ima edukativno-odgojni karakter.

Ovim putem pozivamo sve maturante, posebno maturante osnovnih škola, da predstojeće maturske zabave proslave dostojanstveno i sigurno, kao i školske ekskurzije, nekonzumirajući alkohol. Također, pozivamo sve škole i nadležne organe da pojačaju aktivnosti za vrijeme trajanja maturskih zabava, kako bi se spriječila eventualna opijanja, koja mogu dovesti do agresivnih ponašanja i narušavanja javnog reda i mira, ali i do onih najtežih, po život opasnih, posljedica.