Saopštenje za javnost UABNOR-a Travnik

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Udruženje antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata 1941-1945 Općine Travnik obilježilo je 09. maj – Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope Svečanom akademijom i otkrivanjem obnovljene Spomen kosturnice “ Majka “.

Svečana akademija održana je ispred Spomen kosturnice “ Majka “ na koju se se odazvali mnogobrojne uzvanice među kojima načelnik Općine Travnik Admir Hadžiemrić, načelnik Općine Donji Vakuf Huso Sušić, ministar u Vladi SBK/KSB Amer Mrako, predsjednik SABNOAR BiH dr. Bakir Nakaš, predstavnici Udruženja antifšaista i Udruženja Josip Broz Tito iz općina SBK/KSB.

Prisutnima se u ime Vlade SBK/KSB i premijera Kantona Tahira Lende obratio Muhamed Softić, savjetnik premijera Kantona za ekonomske poslove, kao i načelnik Općine Travnik koji je istaknuo značaj 09. maja sa nadom da ćemo u skorijoj budućnosti i administrativno biti dio Evrope i Evropske unije.

Prisutnima se obratio dr. Bakir Nakaš i zahvalio se vladajućim strukturama koje su podržale obnovu Spomenika sa željom da u svim gradovima BiH se obnavljaju spomenici koji su simbol borbe protiv fašizma. Nakon obraćanja dr. Nakaša, pristunima se obratio predsjedik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Općine Travnik koji se istaknuo značaj 09. maja Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, zahvalio se svim građnima Travnika na podršci i obećao da će Udruženje nastaviti sa radom zajedno sa Udruženjima demobilisanih boraca u obnovi spomenika iz Drugog svjetskog rata kao i izgradnji spomenika koje će podsjećati na žrtve i stradale u ratu 1992 do 1995. godine kao vječita opomena u borbi protiv fašizma i svihe destruktivnih djelovanja. Istaknuo je predsjednik Fuad Lolić da su zajedno sa Udruženjem demobilisanih boraca započete aktivnosti na obnovi Spomenika žrtvama u Drugom svjetskom ratu u Turbetu i da će zajedno nastaviti borbu protiv fašizma.

Ovom prilikom Udruženje i predsjednik Fuad Lolić se zahvalilli su se svim donatorima koji su dali svoj doprinos u obnovi Spomenika: preduzećima Nobil; Ibra; Trgo-ten; Elka;Fidelina; Grand 99; Ocean; Sarajevo-osiguranje podružnica Travnik; Bh-Telekom, JKP ” Bašbunar ” Travnik, vjerskim institucijama, Udruženjima demobilisanih boraca, Općinskom odboru SDP-a Travnik, Darovnom dućanu ” Ruža “, Multmedijaprint, Kantonalnoj bolnici, Zavodu za javno zdravstvo SBK/KSB, Bugojanskoj tvornici obuće, Zemljoradničkoj zadruzi Turbe i drugim kantonalnim institucijama koje su dale svoj doprinos, kao i građanima Travnika i uručio zahvalnice najvećim donatorima kako slijedi: Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK, Kantonalnoj upravi za pitanje boraca i invalida odbrambeno- oslobodilačkog rata, Zavičajnom muzeju Travnik, Svetozaru Pudariću, potpredsjedniku Federacije BiH u prošlom sazivu, Hasanu Ajkuniću načelniku Općine Bugojno, Merzuku Kobiliću predsjedniku Udruženju penzionera općine Travnik, Tihomiru Zrili, predsjedniku Udruženja antifašista SBK/KSB, Admiru Hadžiemriću, načelniku Općine Travnik i Tahiru Lendi, premijeru SBK/KSB.

U programu Akademije učestvovali učenici Mješovite srednje škole „ Travnik „ sa svojim literarnim sastavima i tri najbolja rada na temu 9. maj dobila su novčane nagrade koje je uručila Ljubinka Atanasijević potpredsjednica Udruženja.

Nakon čitanja najboljeg literarnog sasatva uz zvuke Lenjinovog marša, predsjednik Udruženja antifašista Fuad Lolić i Avdo Maglić učesnik NOR-a 1941-1945 otkrili su obnovljeni kip ” Majke ” djelo akademskog kipara Dejana Pranjkovića.