SDA Bugojno obilježila Dan bijelih traka

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Općinska organizacija SDA Bugojno danas je upriličila obilježavanje Dana bijelih traka kao simbol genocida nad Bošnjacima Prijedora.

Dan bijelih traka je dan sjećanja na događaje koji su se počeli dešavati od 31. maja 1992. na području općine Prijedor. Tog dana izdana je naredba od Kriznog štaba nasilno instalirane srpske vlasti u Prijedoru kojom je nesrpskom stanovništvu, uglavnom Bošnjacima, naređeno isticanje bijelog platna na prozorima kuća i stanova, dok su na javnim mjestima na nadlakticama morali nositi bijele trake.

Za aktiovnost koju već par godina bugojanska SDA provodi svakog 31.maja na Gradskom trgu Amir Šečibović, potpredsjednik OO SDA Bugojno i zastupnik u Skupštini SBK, je rekao da predstavlja znak solidarnosti sa žrtvama i onima koji su pretrpjeli torture brojnih logora na području Prijedora. Također je naglasio da na ovaj način Općinska organizacija SDA Bugojno želi poslati poruku da se bijele trake, ubistva i torture nikom i nigdje više nikada ne ponove.

Akcija solidarnosti sa žrtvama i onima koji su prošli ratne torture u Prijedoru okončana je mirnom šetnjom ulicama grada.