SDA Bugojno: Sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

                                   SJEĆANJE NA ŽRTVE GENOCIDA U SREBRENICI

10. jula 2019. godine u Bugojnu će biti organizovan program posvećen obilježavanju Dana sjećanja na genocid u Srebrenici. Program počinje u poslijepodnevnim satima na glavnom trgu u Sultan Ahmedovoj ulici slušanjem imena i prezimena svih poginulih žrtava genocida u Srebrenici koje su pročitali djeca, mladi i odrasli članovi Teatra FEDRA Bugojno.

U 20,00 sati biće upriličena protestna šetnja gradom, te se pozivaju građani da se odazovu u što većem broju, po mogućnosti u bijelim košuljama, simbolom cvijeta Srebrenice.

U 21.00 sat članovi Tetra FEDRA izvest će prigodan recital, poslije čega se nastavlja prozivka žrtava. Na ovaj način će se odati počast nevinim žrtvama.

Građani će moći da se upisuju u knjigu žalosti koja će se predati Majkama Srebrenice u znak podrške njihovoj borbi u traženju pravde. Također, biće postavljena izložba fotografija i likovnih radova koju će prirediti Husein Šljivo. U toku dana građanima Bugojna biće upriličena podjela „Cvijeta Srebrenice“ koje su izradile članice Asocijacije žena OO SDA Bugojno.

11. jula pozivaju se svi koji mogu da posjete Srebrenicu i prisustvuju kolektivnoj dženazi posmrtnih ostataka ubijenih Srebreničana. Organizator ovog programa je OO SDA Bugojno uz tehničku podršku KSC Bugojno i Edina Ćatića Bate i saradnju svih građana koji žele da se pridruže i daju svoj doprinos.

Ovom prilikom želimo da se ogradimo od bilo kakvih političkih konotacija i zloupotreba ovog dana te pozivamo sve građane, bez obzira na političko ili bilo koje drugo opredjeljenje, da budu dio ovog programa. Srebrenička tragedija je tragedija svih nas koji volimo ovu zemlju i niko ne smije da je zloupotrebljava. Zato molimo sve građane da se ponosno uzdignu iznad dnevne politike i uzdrže od svih neumjesnih komentara vezanih za ovaj događaj.

11. jula moramo zaboraviti na bilo kakve podjele i nesuglasice te svi zajedno odati počast nevinim žrtvama i snažno dignuti svoj glas protiv genocida da se nikad više nikome ne dogodi.

 

                                    OPĆINSKA ORGANIZACIJA STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE BUGOJNO