SDA, SBB i HDZ BiH najpopularnije stranke u FBiH – anketa

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Rezultati telefonske ankete o raspoloženju birača uoči lokalnih izbora, koju je proveo Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) i Hrvatski studentski politološki forum (HSPF), pokazuju kako u Federaciji BiH stranke umjerene desnice (SDA, SBB i HDZ BiH) uživaju najveće povjerenje birača.

Istraživanje je provedeno 1. do 14. lipnja na uzorku od 1037 građana Kantona Sarajevo, te Tuzle, Zenice, Bihaća i Mostara, a rezultati su predstavljeni na današnjoj konferenciji za novinare u Mostaru.

Po riječima Milana Sitarskog iz Instituta za društveno-politička istraživanja, na pitanje hoće li izaći na predstojeće lokalne izbore, 61 posto anketiranih građana odgovorilo je potvrdno, a gledano po gradovima najveći broj građana koji žele glasovati na lokalnim izborima zabilježen je u Mostaru. U najvećem gradu Hercegovine, gdje lokalni izbori nisu održani od 2008. godine, čak 73 posto anketiranih građana ima želju glasovati na izborima za Gradsko vijeće Mostara.

Kada je u pitanju popularnost pojedinih stranaka, anketiranim građanima bilo je ponuđeno šest odgovora: SDA, Stranka za bolju budućnost (SBB), SDP BiH, Demokratska fronta (DF), HDZ BiH, te opcija – ostale stranke.

Rezultati istraživanja pokazuju kako je u Bihaću, Zenici i Sarajevu najpopularnija SDA, ispred SBB-a. U Tuzli gotovo jednaku podršku imaju SDA, SDP, DF i SBB, dok je u Mostaru najpopularniji HDZ BiH, kojem bi 50 posto anketiranih građana dalo svoj glas ako bi se lokalni izbori u gradu na Neretvi uopće održali. Na osnovu rezultata istraživanja, kazao je Sitarski, može se izvući zaključak da su u Federaciji BiH najpopularnije nacionalne stranke, odnosno stranke desnog centra SDA, SBB i HDZ BiH.

– Njihov porast popularnosti je evidentan i vjerojatno je rezultat stabiliziranja bošnjačko-hrvatskih odnosa u Federaciji BiH od kada je stvorena sadašnja vladajuća koalicija na državnoj i entitetskoj razini. Stabilizacija je primjetna posebice kada se usporedi s godinama vlasti “platforme” kada su bošnjačko-hrvatski odnosi bili apsolutno najvažnije pitanje u zemlji i kada je to pitanje blokiralo politički život – istaknuo je Sitarski.

Govoreći o situaciji na lijevoj strani političkog spektra, dodao je kako među lijevo orijentiranim građanima, nakon raskola prvo u SDP-u, a zatim i u DF-u, vlada određena zbunjenost te nisu sigurni kome se prikloniti, a najjača oporbena stranka i dalje je SDP BiH.

Sitarski je istaknuo kako kod ovakvih istraživanja treba imati određenu ogradu jer dobiveni postoci ne moraju biti sto posto točni, ali iz tih istraživanja mogu se uočiti trendovi koji vladaju na političkoj sceni.

U okviru istraživanja anketiranim građanima bilo je postavljeno i pitanje “Jeste li zadovoljni smjerom u kojem se kreće BiH?”. Manje od jedan posto anketiranih odgovorio je da su “jako zadovoljno”, 40 posto je “zadovoljno”, 35 posto nije “zadovoljno”, dok je 24 posto anketiranih “jako nezadovoljno” smjerom u kojem se kreće BiH.

Gledano po gradovima, najnezadovoljniji su građani Tuzle, a najzadovoljniji Mostarci i Sarajlije.

(FENA) G.P.