Sedam predstava u takmičarskom programu 44.Teatarskog festivala FEDRA u Bugojnu

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

44. Teatarski festival FEDRA održat će se od 13. do 20. jula u Bugojnu. Iako je do početka festivala ostalo nešto više od mjesec dana, organizator KSC u partnerstvu sa bugojanskim Teatrom Fedra, obavio je veliki dio posla na njegovom održavanju.

Selektor ovogodišnjeg festivala Vojislav Vujanović od devetnaest prijavljenih, odabrao je sedam predstava koje će biti izvedene u takmičarskom dijelu programa. Vujanovićevu selekciju prošle su predstave: „Magareće godine“ Gradskog pozorišta „Jazavac“, „Prljav veš“ Banjalučkog studentskog pozorišta, „Ženski razgovori“ Pozorišta Gradiška, „Učiteljice“ HKUD Didak Gradić, „Hasanaginica“ Teatra Total iz Visokog i „Đavolja posla“ Teatra Fedra Bugojno. Uz pomenute predstave, ove godina publika Fedrinog festivala u Bugojnu će mati priliku prisustvovati i bogatom pratećem programu u sklopu kojeg će, po preporuci selektora Vujanovića, biti uvrštene predstave „ Pustolovine Boleta Komete“ u izvedbi GP Jazavac i „The kateteri“ Pozorišta Travnik. U pratećem programu, bit će izvedena i predstava „Gospođica Julija“ Studentskog kazališta iz Zagreba.

-Prateći program obogaćen je i novim sadržajima u sklopu kojih će, u dnevnim terminima, biti izvedene predstave za djecu. Poklonici umjetnosti moći će pogledati izložbu grafika dva vrsna umjetnika, Petra Waldegga i Virgilija Nevjestića, obje iz fundusa Galerije umjetnosti BiH. U planu su i promocije knjiga te radionice koje će voditi Slađana Zrnić, profesionalna glumica Narodnog pozorišta RS – rekao je Vahid Duraković, direktor KSC Bugojno.

Stručni žiri čine prof.dr.Sulejman Bosto, dr.sci. Ljiljana Čekić i glumica Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice Faketa Salihbegović. Generalni pokrovitelj 44. Tatarskog festivala FEDRA je Općina Bugojno, a brojni privrednici sponzorstvom će podržati ovu kulturnu manifestaciju sa najdužom tradicijom u našem gradu. Organizator očekuje da će građani u velikom broju pratiti programe ovogodišnjeg Teatarskog festivala FEDRA Bugojno.