Sedmi planinarski pohod “Put spasa Vrbanja 1993.”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U sklopu obilježavanja 24. godišnjice stradanja Bošnjaka Vrbanje, protekle subote, sedmu godinu zaredom organizovan je tradicionalni Memorijalni pohod “PUT SPASA VRBANJA 1993.” Poseban značaj ovogodišnjeg pohoda je otkrivanje četvrtog spomen obilježja kao i nove spomen ploče poginulim šehidima.

Pohod je organizovalo Udruženje građana porodice stradalih Vrbanja 1993. u saradnji sa MIZ Bugojno. Zajedničko okupljanje upriličeno je u jutarnjim satima na mezarju u Gornjoj Vrbanji gdje je podignuto četvrto spomen obilježje koje je otkrila potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović zajedno sa porodicama stradalih.

Od strane učesnika pohoda proučena je fatiha Ahmetu Čizmi, Zahidu Čizmi, Refiku Elkazu, Smailu Hodžiću, Muji Hoziću, Nazifu Krkiću, Esadu Mušiću, Selmiru Šehiću, Elvedinu Šehi, Muharemu Šušiću i Nedžadu Zuliću koji su smrtno stradali u julu 1993. godine. Ispred džamije “Šehidija” u Vrbanji priie samog pohoda, učesnicima se obratio Mirsad Teskeredžić, predsjednik Udruženja građana porodica stradalih Vrbanja 1993., potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović kao i načelnik općine Bugojno Hasan Ajkunić koji su i ove godine učestvovali u pohodu te na taj način odali počast svim žrtvama teškog zločina počinjenog u julu 1993.

Kolona velikog broja učesnika prošla je dionicu puta kojom se iz Vrbanje u vrijeme napada jedinica Hrvatskog vijeća odbrane u julu 1993. spasio veliki broj mještana izbjegavši tako sudbinu ubijenih komšija. Pohod “PUT SPASA VRBANJA 1993.” ujedinio je velik broj kako mlađih tako i starijih učesnika za koje pohod predstavlja poseban dan u godini gdje nastoje da iskažu poštovanje prema svim nevino stradalim žrtvama.

Ovogodišnji pohod “PUT SPASA VRBANJA 1993.” završen je otkrivanjem nove spomen ploče poginulim šehidima kod spomen obilježja na Zelenom putu u Vrbanji. Spomen ploču otkrila je potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović zajedno sa porodicama stradalih. Od strane svih učesnika pohoda proučena je fatiha Adelu Bešiću, Jusi Deliću, Faruku Teskeredžiću, Esmiru Vilajetu i Edinu Gurbeti koji se još uvijek vodi kao nestao.

Nakon proučene fatihe, za sve učesnike od strane organizatora pohoda obezbijeđen je ručak u restoranu Memix.