Selektor Golić nakon pobjede nad Poljskom- momci su se „bacali na glavu“

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Drugog dana 6. međunarodnog turnira „Rukomet je moja budućnost“ kadeti reprezentacije Bosne i Hercegovine savladali su prošlogodišnjeg finalistu reprezentaciju Poljske sa 27:26 (13:15).

Ovo je prva pobjeda naših kadeta na turniru, nakon koje selektor Nebojša Golić nije krio svoje zadovoljstvo ukupnim nastupom svojih izabranika.

-Svakako da sam zadovoljan, iz više razloga. Mi ovdje na turniru igramo sa reprezentacijama, koje imaju daleko bolje uslove nego mi i svaka pobjeda je plus za sve nas, kako igrače , tako i trenere. Ovako se bori i igra i da smo juče pružili ovakvu igru nebi imali već nakon deset minuta igre minus od pet-šest golova. Ovo je pokazatelj kako valja igrati u svojim klubovima, a posebno u reprezentaciji. Momci su se baš „bacali na glavu“ i pobjeda je došla – kaže selektor BH kadeta Nebojša Golić.

Naglašava kako je turnir veoma jak i da je u Bugojnu na okupu veliki broj kvalitetnih selekcija.

-Svaka čast organizatoru. Što se tiče ekipa, ja nikoga nebi podcijenio. Naša grupa je možda po imenima jača, ali u ovom njihovom uzrastu svako svakoga može pobijediti. Evo u novembru prošle godine smo igrali sa Austrijom i Švicarskom i izgubili, ništa nisu slabiji od ostalih selekcija, tako da smo i u uslovno lakšoj grupi ne znaći da bi ostvarili bolje rezultate – istiće Golić

Za njega su favoriti turnira Hrvatska, Njemačka i Slovenija.

Mišljenja je da ove tri selekcije igraju veoma dobar i kvalitetan rukomet. -Iskreno se nadam da ćemo Hrvatsku gledati u fiunalu, oni imaju jedan sistem, kvalitetnu školu. Njemci, tradicionalno jaki fizički u odbrani, uporni. Malo su me iznenadili sa zonskom igrom, jer je poznato da oni igraju dublju zonu 5-1 sa visokim momcima. Slovenci su pobjednici od prošle godine. Vidjećemo, ima još mnogo utakmica- kaže selektor Golić, koji naglašava kako nije opterećen krajnjim plasmanom.

Bitnije mu je da ekipa iz utakmice u utakmicu igra što bolje. Smatra kako je svaki uspjeh naših reprezentativnih selekcija veoma bitan, a značaj mladih selekcija i njihovi uspješni nastupi su veoma značajni i za seniorsku selekciju, ali i atmosferu u Rukometnom savezu BiH.

-Svakako da je bitno da sve funkcioniše, ali smo igrače udaljili od tih priča, radi li Savez ili ne radi, koji su problemi. Njihovo je da igraju i toga se moram reći i pridržavaju. Naši seniori se svake godine bore, dolaze na okupljanja, putuju, igraju za državni dres i njima kapa dole, svaka čast za sve . Dolaskom selektora Bilala Šumana se pokrenula i ozbiljnija priča o omladinskim selekcijama i nadam se da će se to i nastaviti, da će biti još više okupljanja , te da će i ženska selekcija biti formirana i na taj način krenuti normalan rad u BH rukometu – kaže na kraju razgovora za Avaz.ba selektor kadetske reprezentacije BiH Nebojša Golić.