Servisne informacije 03.11.2016.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

 Zbog snijega koji trenutno pada i popriječenih teretnih vozila, ne preporučujemo korištenje magistralnih puteva M-16.4 Novi Travnik-Bugojno (Rostovo) i M-16 Kupres-Šuica (Kupreško Polje).

Na magistralnim putevima M-18 Olovo-Kladanj (Karaula), M-18 Sarajevo-Foča (Rogoj) i M-16.2 Prozor-Gornji Vakuf (Makljen) pada snijeg, koji otežava saobraćanje. Snijeg pada i u ostalim višim planinskim predjelima, dok se u nižim područjima Bosne i u Hercegovini vozi po mokrom i klizavom kolovozu.

Iako zakonska odredba o obaveznom posjedovanju zimske opreme stupa na snagu 15.11. vozače koji putuju preko planinskih prevoja upozoravamo da na put ne kreću bez zimske opreme. Osim odrona zemlje i kamenja može biti i granja te srušenih stabala, zbog mjestimično jakog vjetra. Apeluje se na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno.

Na mjestima gdje se izvode radovi postavljena je privremena saobraćajna signalizacija, čije poštivanje je obavezno. Zbog sanacije dijela kolovoza na A1 Sarajevo-Tarčin, na isključnoj traci petlje Tarčin, saobraćaj se u zoni izvođenja radova odvija usporeno. Povremene obustave saobraćaja zbog minerskih ili deminerskih radova, tokom

Od puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo magistralne puteve: M-16 Donji Vakuf-Bugojno, M-4 Simin Han-Kalesija, M-5 Ključ-Mrkonjić Grad i M-16.2 Prozor-Jablanica.

RADARSKE KONTROLE – Stacionarni radari M-5 Kalibunar, općina Travnik (kod BP INA) M-5 Vitez (kod Impregnacije), M-5.1 Kaonik-Kiseljak, u naselju Kaćuni M-5.1 M-5.1 Brnjaci M-16.4 Nević Polje-Novi Travnik M-16.2 Gornji Vakuf/Uskoplje, u naselju Trnovača

VRIJEME

Danas u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa kišom. Očekuje se između 10 i 25 litara kiše po metru kvadratnom, lokalno i do 35 litara. U višim područjima će padati snijeg, koji se može spustiti i do 800 metara nadmorske visine. U drugoj polovini dana prestanak padavina u sjevernim područjima i poslije podne postepeno smanjenje oblačnosti sa sjevera zemlje. Vjetar slab do umjerene jačine. Prije podne južnog i jugozapadnog smjera, a poslije podne vjetar u skretanju na sjeveroistočni smjer. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 4 i 10°C, na jugu zemlje od 13 do 19°C. U 8 sati u Bugojnu je izmjereno 5, a u 11 sati 3 stepena Celzijusa.