Servisne informacije 05.09.2016.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U većem dijelu BiH saobraćaj se odvija po pretežno suhom i mjestimično vlažnom ili mokrom kolovozu. Na dionicama gdje su u toku sanacioni radovi postavljena je saobraćajna signalizacija, čije poštivanje je obavezno.

BIHAMK: Izdvajamo dionicu autoputa A-1 Tarčin–Vlakovo, kao i magistralne puteve: Jablanica-Mostar, Prozor-Jablanica, Nemila-Topčić polje, Bugojno-Novi Travnik, Živinice-Šićki Brod, Priboj-Simin Han i Bihać-Izačić. Radi izvođenja minerskih radova, svakodnevno u vremenu od 14 do 14:30 sati, dolazi do obustave saobraćaja na dionici M-16 Banja Luka-Jajce (na lokalitetu Bočac). Povremene polusatne obustave saobraćaja, zbog deminiranja terena, aktuelne su od 08 do 16 sati na magistralnom putu M-1.8 Lončari-Orašje (u blizini mjesta Dusine). Prema informacijama prikupljenim od Granične policije Bosne i Hercegovine, na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 20 minuta.

Na putevima SBK-a u danima vikenda, dogodilo se 29 saobraćajnih nezgoda u kojima su 3 osobe teže, a 4 osobe lakše povrijeđene. Iz saobraćaja je isključeno 25 vozila i 28 vozača motornih vozila, uručena su 344 prekršajna naloga iz oblasti saobraćaja, a mobilnim radarom evidentirana su 383 slučaja prekoračenja dozvoljene brzine.

U ponedeljak, 05.09.2016. godine, na području Srednjobosanskog kantona počela je nova školska godina. Kao i prethodnih godina MUP Srednjobosanskog kantona i ove godine provodi pojačane aktivnosti na povećanju stepena sigurnosti najmlađih učesnika u saobraćaju. Aktivnosti će se provoditi u okviru akcije pod nazivom „SIGURNA DJECA – OSIGURANA BUDUĆNOST“.

Stacionarni radari: M-5 Kalibunar, općina Travnik (kod BP INA) i Vitez (kod Impregnacije). M-5.1 Kaonik-Kiseljak u naselju Kaćuni, Brnjaci. M-16.4 Nević Polje-Novi Travnik. M-16.2 Gornji Vakuf-Uskoplje u naselju Trnovača. PS BUSOVAČA 10:00 do 15:00 sati ulica Tisovačka i 1.mart

Vrijeme:

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno. Kiša pada u Krajini, zapadnim područjima Bosne, većem dijelu sjevera i počinje da pada i u centralnim područjima Bosne. Jutros bez padavina na istoku i sjeveroistoku Bosne i u Hercegovini. Temperature zraka izmjerene u 8 sati (°C): Bjelašnica, Sokolac 9; Bugojno 12; Ivan Sedlo i Livno 13; Drvar, Goražde, Jajce, Sarajevo i Zenica 14; Srebrenica i Tuzla 15; Doboj 16; Bihać, Bijeljina, Sanski Most i Zvornik 17; Banja Luka, Prijedor i Trebinje 18; Gradačac i Mostar 19; Neum 23 °C.

Danas će frontalni poremećaj sa sjeverozapada preći preko Bosne i Hercegovine i usloviti kišu. Uglavnom se očekuje između 15 i 25 litara kiše po metru kvadratnom. Vjetar umjerene jačine, ujutro jugo koje će tokom dana promijenuti smjer na sjever. Krajem dana jačanje bure. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 17 i 22°C, na jugu zemlje od 24 do 27°C.