Servisne informacije 27.02.2018.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Zbog ugaženog snijega i leda na kolovozu otežano je saobraćanje na većini putnih pravaca u našoj zemlji, a posebno u planinskim predjelima.

Dodatne poteškoće na putevima na području Bihaća, Bosanskog Petrovca i Ključa uzrokuje jak vjetar koji stvara sniježne nanose. Zbog niskih temperatura zraka i mogućnosti stvaranja poledice na dionici autoputa A-1 Sarajevo zapad-Tarčin, brzina kretanja ograničena je na 60 km/h, dok je na dionicama Zenica jug – Sarajevo zapad i Zvirovići-Bijača, brzina ograničena na 80 km/h.

Štab Zimske službe Federacije BiH proglasio je zimske uslove vožnje, pa u skladu s tim dolazi do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolovoz zasniježen, do stvaranja uslova za sigurno saobraćanje. Također, u slučaju potrebe autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prevojima.

Ekipe putne operative nalaze se na terenu, ali zbog izrazito niskih temperatura usporeno je djelovanje posipnog materijala. Vozače savjetujemo da voze maksimalno oprezno, da vožnju prilagode trenutnom stanju na putevima i da na put ne kreću bez zimske opreme, čije je posjedovanje zakonski obavezno za sve kategorije vozila. Na autoputu A-1 dionici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u desnoj cijevi tunela Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku. Molimo vozače da na ovoj dionici autoputa voze smanjenom brzinom.

Protekla 24 sata na putevima SBK evidentirano je 8 saobraćajnih nezgoda, u kojima nije bilo povrijeđenih osoba. Zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručena su ukupno 66 prekršajna naloga, a mobilnim i fiksnim radarima evidentirana su 122 prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine.

 Vrijeme

U Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme, snijegom u odredjenim krajevima zemlje.

Temperature zraka u 07.00 sati: Livno -19, Sokolac -18, Bjelašnica -17, Ivan-sedlo -16, Jajce, Sarajevo, Srebrenica -12, Bugojno, Tuzla, Zenica -11, Bihać, Zvornik -10, Gradačac -9, Banja Luka, Bijeljina, Grude, Prijedor, Sanski Most -8, Brčko -7, Široki Brijeg -6, Mostar i Trebinje -5 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorloškog zavoda (FHMZ) BiH.

U srijedu u Hercegovini i na jugozapadu Bosne pretežno sunčano. U ostatku Bosne oblačno. Ponegdje u Bosni sa slabim snijegom. Jutarnje temperature od -16 do -10, na planinama do -20, na jugu od -7 do -2, a dnevne od -8 do -2, na jugu od -1 do 3 °C.

U četvrtak pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne i u večernjim satima sa snijegom. U Hercegovini u večernjim satima se očekuje prelazak snijega u kišu. Jutarnje temperature od -17 do -11, na jugu od -6 do -1, a dnevne od -5 do 1, na jugu od 2 do 6 °C.