Servisne informacije 28.12.2016.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

BIHAMK: Ugaženog snijega mjestimično ima na dionicama u centralnim dijelovima naše zemlje, pa vozače pozivamo na oprezniju vožnju.

Na dionici autoputa A-1 Tarčin-Jošanica, zbog moguće poledice brzina je ograničena na 60 km/h. Poseban oprez savjetujemo na dionicama u višim planinskim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima. Na putevima u južnim i jugozapadnim krajevima, upozoravamo na jake udare vjetra. U višim predjelima sjeverozapadne Bosne, vidljivost je smanjena zbog magle. Na dionicama koje prolaze kroz usjeke, skrećemo pažnju na moguće odrone zemlje ili kamenja na kolovoz. Radovi na području Hrvatske i dalje su aktuelni na graničnim prelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja, tako da se na ovim prelazima tokom dana saobraća usporeno. Zadržavanja na ostalim graničnim prelazima nisu duža od 30 minuta. Do kraćih zastoja dolazi na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi i gdje je obavezno poštivanje postavljene signalizacije. Izdvajamo putne pravce: M-17 Žepče-Nemila, M-6 Čapljina-Studenci, M-18 Tuzla-Priboj i R-414 Turbe-Banja Luka. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno, kao i da na put ne kreću bez zimske opreme, čije je posjedovanje zakonski obavezno za sve kategorije vozila.

 Na putevima SBK-a ,dogodilo se 8 saobraćajnih nezgoda, u kojima su 3 osobe lakše povrijeđene.Iz saobraćaja su isključena 2 vozila i 3 vozača motornih vozila, zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručeno je 127 prekršajnih naloga, a mobilnim radarom evidentiran je 21 slučaj prekoračenja dozvoljene brzine.

Vrijeme:

 Prije podne u Bosni je bilo pretežno oblačno vrijeme sa mjestimičnim snijegom. U Hercegovini umjereno oblačno, a na krajnjem jugu sunčano uz malu oblačnost. Temperature zraka u 10 sati: Bjelašnica -10 stupnjeva, Bihać i Goražde -3, Ivan Sedlo -2, Sokolac -1, Sanski Most i Sarajevo 0, Bugojno, Drvar, Jajce, Livno i Prijedor 1, Zenica 2, Banja Luka 3, Doboj, Gradačac, Srebrenica i Tuzla 4, Bijeljina i Zvornik 5, Mostar 6, Trebinje 7, Stolac 8, Neum 9 stupnjeva.

Danas se u Bosni očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini pretežno vedro. U većem dijelu Bosne sa snijegom. Na sjeverozapadu Bosne moguća je i kiša. U Posavini i na krajnjem sjeveroistoku Bosne bez padavina. Vjetar u Bosni, slab do umjeren, sjeverozapadni, a u Hercegovini umjerena, bura. Najviša dnevna temperatura od -2 do 4, na jugu od 5 do 10 stepeni.