Servisne informacije: Bugojno jutros najhladniji grad u BiH

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Stanje na putevima

Na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu. Iz BIHAMK-a  upozoravaju  na moguće odrone na brojnim dionicama. S obzirom da meteorolozi najavljuju pogoršanje vremena, savjetuje se  opreznija vožnju, prilagođena  trenutnim uvjetima i stanju na putevima.

Od jutros od 08:00  sati obustavljen je saobraćaj u tunelima Gaj i Igman na autocesti A-1 u smjeru Sarajevo zapad-Lepenica. Do završetka radova vozila će saobraćati dvosmjerno, suprotnom stranom autoceste.

Radovi se izvode i na magistralnim putevima: Pelagićevo-Srebrenik (tunel Ormanica), Kladanj-Vlasenica (Gojsalići), Tarčin-Konjic (na dvije lokacije), Jelah-Doboj (Kraševo), Travnik-Donji Vakuf (Komar), Jablanica-Potoci (Donja Jablanica), Dobro Polje-Miljevina, Čevljanovići-Nišići i Bijeljina-Rača, kao i na kružnom toku na ulazu u Bosansku Gradišku, te na magistralnom putu M-5 na tranzitu u Sarajevu (Bistrik-Vraca) i na sjevernom ulazu u Mostar. Na mjestima izvođenja radova postavljena je privremena saobraćajna signalizacija čije poštivanje je obavezno.

Zbog oštećenja mosta na magistralnom putu Rogatica-Ustiprača obustavljen je saobraćaj za vozila preko 30 tona, dok ostala vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom, uz ograničenje brzine na 30 km/h.

Na graničnim prelazima putnička vozila ne čekaju duže od 30 minuta.

Prema podacima MUP-a SBK-a u protekla 24 sata evidentirane su 3 saobraćajne nezgode u kojima nije bilo povrijeđenih osoba. Zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručeno je ukupno 299 prekršajnih naloga, od kojih je 187 naloga uručeno zbog prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine, koji su evidentirani mobilnim i fiksnim radarima.

Vremenski izvještaj

Prije podne je u Bosni i Hercegovini bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

U drugoj polovini dana širom zemlje se očekuju lokalni pljuskovi i slaba grmljavina. Vjetar slab do umjerene jačine, u Bosni sjevernog i sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini jugo. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 11 i 16°C, na jugu zemlje do 19°C.

Bugojno je jutros sa 0 stepeni C u 8:00 sati bio najhladniji grad. U 11:00 sati bilo je 11  stepeni C.

Sutra u Bosni i Hercegovini djelomično vedro i nestabilno vrijeme. Širom zemlje povremeno sa lokalnim pljuskovima i slabom grmljavinom. Vjetar slab do umjerene jačine većinom južnog i jugozapadnog smjera. Na sjeveru Bosne vjetar zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 1 i 5°C, na jugu do 10°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 9 i 15°C.