Servisne informacije za 01. 08.2017.god.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

STANJE NA PUTEVIMA

Na putnim pravcima u našoj zemlji, ovoga jutra saobraća se nesmetano, uz povoljne uslove za vožnju.

Frekvencija vozila u jutarnjim satima, pojačana je u gradskim centrima, dok se na ostalim dionicama saobraća umjerenim intenzitetom. Zbog visokih dnevnih temperatura, preporučuje se da se na duža putovanja kreće u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima, a ukoliko se ipak putuje tokom dana, da se prave češće pauze. Savjetuje se maksimalno oprezna vožnja, obavezno držanje odstojanja između vozila, te izbjegavanje rizičnih preticanja.

Aktuelni su radovi na redovnom održavanju u tunelu Lendava na magistralnom putu M-17 Jablanica-Konjic. U vremenu od 07:30 do 17:00 sati, saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Kraći zastoji mogući su i na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi, a gdje je obavezno poštivanje postavljene signalizacije. U BIHAMK-u izdvajaju putne pravce: M-17 Maglaj-Žepče, M-5 Donji Vakuf-Travnik, M-4 Tuzla-Kalesija i M-16 Bugojno-Kupres.

Pojačana frekvencija vozila i duža zadržavanja bilježe se na izlazu iz BiH na graničnim prelazima Doljani i izačić. Na ostalim graničnim prelazima, trenutna zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Iz BIHAMK-a podsjećaju vozače da prije polaska na putovanje provjere da li posjeduju svu potrebnu dokumentaciju za prelazak granice. Neophodno je posjedovati validan pasoš za osobe, kao i zeleni karton za vozilo. Prelazak granice prema Srbiji i Crnoj Gori za odrasla lica i dalje moguć samo sa ličnom kartom, dok djeca, kao i ranije, moraju imati pasoš.

RADARSKE KONTROLE NA PUTEVIMA U SBK

 Stacionarni radari:

M-5 Kalibunar, općina Travnik (kod BP INA)

M-5 Vitez (kod Impregnacije)

M-5.1 Kaonik-Kiseljak, u naselju Kaćuni

M-5.1 Brnjaci, općina Kiseljak

M-16.4 Nević Polje-Novi Travnik

M-16.2 Gornji Vakuf/Uskoplje, u naselju Trnovača

Nema najave za mobilne radsrske kontrole.

 

VRIJEME JUTROS

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo pretežno vedro.

Temperature zraka u 08 sati:

Bjelašnica 15 °C,

Bugojno, Ivan Sedlo i Sokolac 18,

Jajce i Srebrenica 19,

Sarajevo 20,

Bihać, Livno, Prijedor, Sanski Most i Tuzla 21,

Banja Luka, Doboj, Zenica i Zvornik 22,

Bijeljina 24,

Grude 25,

Gradačac 26,

Mostar, Neum i Trebinje 27 °C.

PROGNOZA ZA DANAS

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje preopretežno sunčano vrijeme. Tokom dana, uz mjestimičnu malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 32 i 38, na jugu zemlje do 41 °C .