Servisne informacije za 01.11.2016.godine.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

STANJE NA PUTEVIMA

Prema podacima BIHAMK-a ovoga jutra nema dužih zastoja u odvijanju saobraćaja na putevima u BiH.

Kolovoz je pretežno suh, a frekvencija vozila pojačana u gradskim centrima. Na dionicama koje prolaze kroz usjeke mogući su sitniji odroni zemlje ili kamenja na kolovozu. Apeluje se na vozače da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode uslovima na putu.

Povremene obustave saobraćaja zbog minerskih ili deminerskih radova, tokom dana aktuelne su na magistralnim putevima M-19.3 Rogatica-Ustiprača (08-17sati), M-6 Stolac-Ljubinje (07-16 sati) i M-4 Teslić-Kotor Varoš, u mjestu Rujevica, kao i na regionalnom putu R-467 Zavidovići-Olovo (Smajilbašići polje, 08-16 sati).

Do kraćih zastoja dolazi i na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi, a gdje je obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije. U BIHAMK-u izdvajaju putne pravce: Donji Vakuf-Bugojno, Ključ-Mrkonjić Grad, Bugojno-Novi Travnik, Prozor-Jablanica i Maglaj-Doboj.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Zbog radova na području Hrvatske, na graničnim prelazima Orašje-Županja i Bosanski Brod-Slavonski Brod vozila saobraćaju usporeno.Zbog vjerskih praznika (Svi Sveti i Dušni dan), do sutra se očekuje pojačan promet vozila, tako da se vozačima preporučuje što manje korištenje ova dva prelaza.

SIGURNOST SAOBRAĆAJA U SBK TOKOM PROTELA 24 SATA

Dogodilo se 11 saobraćajnih nezgoda u kojima su 2 osobe su lakše povrijeđene.

Iz saobraćaja su isključena 3 vozila i 1 vozač motornih vozila, uručen je 121 prekršajni nalog, a evidentirano je 127 slučajeva prekoračenja dozvoljene brzine.

RADARSKE KONTROLE NA PODRUČJU SBK

Stacionarni radari:

M-5 Kalibunar, općina Travnik (kod BP INA)

M-5 Vitez (kod Impregnacije)

M-5.1 Kaonik-Kiseljak, u naselju Kaćuni

M-5.1 Brnjaci, Kiseljak

M-16.4 Nević Polje-Novi Travnik

M-16.2 Gornji Vakuf/Uskoplje, u naselju Trnovača

Za danas nema najava mobilnih radarskih kontrola na području SBK.

VRIJEME JUTROS

Jutros je u našoj zemlji bilo sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost.

Temperature zraka u 07 sati:

Sokolac -7 °C,

Drvar -5,

Bugojno i Kupres -4,

Bjelašnica, Jajce i Livno -3,

Ivan Sedlo, Sanski Most i Zenica -2,

Banja Luka, Bihać, Prijedor, Sarajevo, Srebrenica i Tuzla -1,

Doboj i Goražde 0,

Bijeljina, Stolac i Zvornik 1,

Gradačac 4,

Trebinje 6,

Mostar 7°C.

 Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Krajem dana vjetar u skretanju na jugo. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 11 i 16, na jugu zemlje od 16 do 20°C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Utorak 01.11.2016. godine Stabilno i sunčano vrijeme kod većine populacije će uzrokovati bolje raspoloženje. Tegobe kod osjetljivih osoba neće biti suviše izražene, mada bi hronični bolesnici, pretežno sa kardiovaskularnim problemima, trebali biti oprezniji tokom jutarnjih sati obzirom da će biti prohladno. Sa odmicanjem dana, uz sunčano vrijeme i porast temperature, biće ugodnije.