Servisne informacije za 03.01.2017.god.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

STANJE NA PUTEVIMA

Zbog snijega na kolovozu usporeno i otežano saobraća se na većini puteva u našoj zemlji.

U BIHAMK-u izdvajaju putne pravce Travnik-Donji Vakuf i Bugojno Kupres, gdje je za teretna vozila obavezna upotreba lanaca, kao i putne pravce: Ključ-Bosanski Petrovac-Bihać, Drvar-Bosansko Grahovo-Livno, Kupres-Šuica, Glamoč-Mrkonjić Grad, Gornji Vakuf-Prozor i Olovo-Kladanj. Poseban oprez savjetuje se i na autoputu A-1 Tarčin-Zenica.

Jak vjetar u zapadnim krajevima stvara sniježne nanose, što dodatno usporava odvijanje saobraćaja. Učestali su odroni zemlje ili kamenja na dionicama koje prolaze kroz usjeke. Ekipe putnih službi intervenišu na svim mjestima gdje je to neophodno, tako da su svi putni pravci za sada prohodni.

Večeras do ponoći, zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na području FBiH.

Aktuelni radovi na području Hrvatske, tokom dana usporavaju odvijanje saobraćaja na graničnim prelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja. Zadržavanja na ostalim graničnim prelazima nisu duža od 30 minuta.

Apeluje se na vozače da voze maksimalno oprezno, kao i da na put ne kreću bez zimske opreme, čije je posjedovanje zakonski obavezno za sve kategorije vozila.

RADARSKE KONTROLE U SBK

Stacionarni radari

M-5 Kalibunar, općina Travnik (kod BP INA)

M-5 Vitez (kod Impregnacije)

M-5.1 Kaonik-Kiseljak, u naselju Kaćuni

M-5.1 Brnjaci- općina Kiseljak

M-16.4 Nević Polje-Novi Travnik

M-16.2 Gornji Vakuf/Uskoplje, u naselju Trnovača

 

VRIJEME JUTROS

Jutros je u našoj zemlji bilo oblačno vrijeme. U Bosni sa susnježicom i snijegom, a u Hercegovini sa kišom.

Temperature zraka u 07 sati:

Bjelašnica -4 °C,

Kupres -3,

Sokolac -2,

Gradačac i Ivan Sedlo -1,

Banja Luka, Bihać, Bijeljina, Bugojno, Drvar, Jajce, Sanski Most, Sarajevo i Srebrenica 0,

Doboj, Zenica i Zvornik 1,

Goražde 2,

Čapljina 4,

Mostar 5,

Trebinje 6,

Prijedor 7,

Neum 11 °C .

PROGNOZA ZA DANAS

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje oblačno vrijeme. U Bosni najprije sa susnježicom koja će postupno prelaziti i u snijeg. Na planinama sa snijegom. U Hercegovini sa kišom. Tokom dana, padavine će oslabiti i do kraja dana postupno prestati. Visina novog snijega u toku 24 sata oko 10 cm, na planinama i do 20 cm. Vjetar slab do umjeren zapadnog i jugozapadnog smjera, a u planinskim djelovima i pojačan. Najviša dnevna temperatura od 0 do 6, na jugu od 5 do 10 °C. Poslije podne i večernjim satima pad temperatura zraka.

Biometeorološke prilike postepeno će se pogoršavati usljed promjene vremena. Kod osjetljivih osoba moguće su tegobe poput glavobolje, nervoze i dekoncentracije. Preporučljivo je ne pretjerivati sa aktivnostima.