Servisne informacije za 03.03.2017.god.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

STANJE NA PUTEVIMA

U većem dijelu BiH saobraćaj se ovoga jutra odvija po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu, uz pojačan promet vozila u gradskim centrima.

Zbog učestalih sitnijih odrona skreće se pažnja na magistralne puteve: Jajce-Banja Luka, Gornji Vakuf-Prozor-Jablanica, Konjic-Drežnica, Srbljani-Bosanska Krupa, Bugojno-Novi Travnik-Nević Polje-Kaonik, Rogatica-Višegrad i Sarajevo-Foča-GP Hum, kao i na regionalni put Travnik-Karanovac. Na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi postavljena je saobraćajna signalizacija, čije poštivanje je obavezno. Uz maksimalno opreznu vožnju iz BIHAMK-a savjetuju i posjedovanje zimske opreme, koja je i zakonski obavezna na putevima u BIH.

Na dionici autoputa A-1 Kakanj – Zenica Jug u mjestu Donji Tičići saobraća se sporije, jednom trakom u oba smijera, uz privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju (u toku su radovi na čišćenju kolovoza).

Još uvijek traju radovi na području Hrvatske na graničnim prelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja, zbog čega se tokom dana na ovim graničnim prelazima saobraća usporeno. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 20 minuta.

SIGURNOST SAOBRAĆAJA U SBK TOKOM PROTEKLA 24 SATA

Dogodilo se 8 saobraćajnih nezgoda, u kojima nije bilo povrijeđenih osoba.

Iz saobraćaja su isključena 4 vozača i 1 vozilo. a zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručeno je ukupno 129 prekršajnih naloga, dok je mobilnim radarima evidentirano ukupno 35 slučajeva prekoračenja dozvoljene brzine.

RADARSKE KONTROLE U SBK

Stacionarni radari:

M-5 Kalibunar, općina Travnik (kod BP INA)

M-5 Vitez (kod Impregnacije)

M-5.1 Busovača, u naselju Kaćuni

M-5.1 Brnjaci, općina Kiseljak

M-16.4 Nević Polje-Novi Travnik

M-16.2 Gornji Vakuf/Uskoplje, u naselju Trnovača

Nema najava mobilnih radarskih kontrola.

VRIJEME JUTROS

Jutros je u većem dijelu Bosne oblačno. U Hercegovini, dijelu centralne i istočne Bosne je pretežno sunčano. Na sjeveru zemlje lokalno pada slaba kiša.

Temperature zraka izmjerene u 7 sati (°C):

Bjelašnica -4;

Ivan Sedlo, Sokolac i Stolac 1;

Kupres 2;

Bugojno, Livno, Sarajevo i Široki Brijeg 3;

Mostar, Srebrenica, Trebinje i Čapljina 4;

Drvar i Jajce 5;

Gradačac i Zenica 6;

Bihać, Doboj, Sanski Most i Tuzla 7;

Banja Luka i Zvornik 8;

Neum 9°C.

PROGNOZA ZA DANAS

Danas u Hercegovini pretežno sunčano. U Bosni prije podne pretežno oblačno. U drugoj polovini dana u Bosni razvedravanje. Vjetar slab istočnog i jugoistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 10 i 15, na jugu zemlje od 14 do 18°C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Uz povoljnu biometeorološku prognozu većina populacije će biti boljeg raspoloženja, a tegobe kod osjetljivih osoba će se umanjiti. Nešto više opreza potrebno je u jutarnjim satima kada će biti dosta hladnije u odnosu na ostatak dana. Poželjno je slojevito se odjenuti.