Servisne informacije za 05.05.2016.godine

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

STANJE NA PUTEVIMA

Zbog nestabilnog vremena, te povremene kiše u pojedinim krajevima, ovoga jutra savjetuje se opreznija vožnja prilagođena trenutnim uvjetima i stanju na putevima.

Na pojedinim dionicama u višim predjelima iz BIHAMK-a upozoravaju na smanjenu vidljivost zbog magle i niske oblačnosti.

Na autoputu A-1 na dionici Visoko-Podlugovi izvode se radovi na sanaciji mosta, a na dionici Sarajevo sjever-Tarčin radovi na sanaciji klizišta Treševine, kao i radovi na redovnom održavanju tunela Gaj i Igman. Apeluje se na vozače da na pomenutim dionicama voze sporije i da poštuju privremeno postavljenu signalizaciju.

Ostali putevi sa aktuelnim radovima su magistralni pravci: M-6.1 Bosansko Grahovo-Livno, M-17 Čapljina-Doljani i M-5 Ključ-Sanski Most, kao i magistralni put M-18 u Kladnju.

Prema informacijama prikupljenim od Granične policije Bosne i Hercegovine, na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja

RASPORED RADARSKIH KONTROLA U SBK ZA 05. 05. 2016.GOD.

Raspored najavljenih kontrola brzine kretanja vozila je informativnog karaktera. Osim ovih, rade se i nenajavljene kontrole, posebno na mjestima gdje se razvijaju veće brzine (poslije stacioniranih radara, u gradskim centrima i sl.). Iz BIHAMK-a savjetuju svim učesnicima u saobraćaju poštivanje saobraćajnih propisa (posebno onih o ograničenju brzine), kako bi zaštitili sebe i druge učesnike u saobraćaju.

Stacionarni radari:

M-5 Kalibunar, općina Travnik (kod BP INA) i Vitez (kod Impregnacije).

M-5.1 Kaonik-Kiseljak u naselju Kaćuni, Brnjaci.

M-16.4 Nević Polje-Novi Travnik.

M-16.2 Gornji Vakuf-Uskoplje u naselju Trnovača.

Nema najavljenih mobilnih radarskih kontrola.

 

SIGURNOST SAOBRAĆAJA U SBK TOKOM PROTEKLA 24 SATA

Dogodilo se 11 saobraćajnih nezgoda u kojima nije bilo povrijeđenih osoba. Iz saobraćaja su isključena 2 vozila i 3 vozača motornih vozila, uručeno je 79 prekršajnih naloga iz oblasti saobraćaja, a mobilnim radarima evidentirano je 14 slučajeva prekoračenja dozvoljene brzine.

VRIJEME JUTROS

Jutros je u Bosni pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini sunčano uz malu oblačnost. Ponegdje u centralnim, zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne pada slaba kiša.

Temperature zraka u 08 sati (°C):

Bjelašnica -1;

Ivan Sedlo, Kupres 5;

Goražde 6;

Sokolac 7;

Bugojno, Jajce, Sarajevo 8;

Bihać, Drvar, Livno, Srebrenica, Tuzla 9;

Banja Luka, Bijeljina, Doboj, Gradačac, Prijedor, Sanski Most, Zenica, Zvornik 10;

Neum 15;

Stolac 16;

Mostar 17;

PROGNOZA ZA DANAS

Danas u Bosni i Hercegovini prije podne oblačno. U drugoj polovini dana postepeno smanjenje oblačnosti. U Bosni veći dio dana sa slabom kišom. U Hercegovini rijedak slab lokalni pljusak. Vjetar slab do umjerene jačine, većinom sjevernog i sjeveroistočnog smjera. U sjevernim područjima Bosne vjetar sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 6 i 10°C, na jugu zemlje od 10 do 14°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 12 i 18°C, na jugu zemlje od 18 do 23°C.