Servisne informacije za 30.1.2019.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Saobraćajnice u našoj zemlji mokre i klizave, zbog čega iz BIHAMK-a apeluju na opreznu vožnju prilagođenu trenutnim uslovima.

Zbog niskih temperatura upozoravaju i na moguću poledicu, posebno u višim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima Povećana je opasnost od odrona zemlje ili kamenja, kao i od obrušavanja sniježnih lavina.

U višim predjelima zapadne, jugozapadne i centralne Bosne, mjestimično ima ugaženog snijega na kolovozu, zbog čega vozače pozivamo na pojačan oprez. Na planinskom prevoju Borova Glava na dionici M-15 Livno-Šuica za teretna vozila sa prikolicom i šlepere obavezno je korištenje lanaca. Na snazi su zimski uslovi vožnje, pa u skladu s tim, u slučaju obilnijih sniježnih padavina, može doći do zabrane ili ograničenja saobraćaja za pojedine kategorije vozila. Policija će pojačati kontrole i isključivati iz saobraćaja vozila bez zimske opreme i preduzimati druge mjere u cilju stvaranja preduslova za sigurno saobraćanje.

Protekla 24 sata na području SBK evidentirano je 14 saobraćajnih nezgoda u kojima nije bilo povrijeđenih osoba. Zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručeno je ukupno 270 prekršajnih naloga, a mobilnim i fiksnim radarima evidentirana su ukupno 204 prekršaja prekoračenjem dozvoljene brzine. Iz saobraćaja su zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola ili bez položenog vozačkog ispita isključena 4 vozača, od kojih su 2 vozača zadržana u policijskim stanicama do otriježnjenja zbog prisustva alkohola u organizmu preko 1,5 promila.

Vrijeme

Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U noći na četvrtak nove padavine. U većem dijelu zemlje slab snijeg, na jugu slaba kiša. Vjetar slab istočnog i jugoistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 0 i 4°C, na jugu zemlje do 9°C. U Bugojnu jutros u 7 sati temperatura zraka je iznosila minus dva stepena, dok su u 13 sati zabilježena tri stepena.

Sutra u Bosni i Hercegovini oblačno prije podne. Većinom se prognozira slab snijeg, na jugu zemlje kiša. Prestanak padavina u poslijepodnevnim satima. U poslijepodnevnim i večernjim satima u Bosni smanjenje oblačnosti. Vjetar slab istočnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -3 i 1°C, na jugu zemlje od 2 do 5°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 0 i 4°C, na jugu zemlje od 6 do 9°C.