Servisne informacije za 6.januar 2017.god.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Zbog niskih temperatura u nižim područjima kao i na zasjenjenim dijelovima puteva u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima upozoravamo na poledicu na kolovozu.

 

Ekipe putne operative nalaze se na terenu, ali zbog izrazito niskih temperatura usporeno je djelovanje posipnog materijala.

Vozače savjetujemo da voze maksimalno oprezno, da vožnju prilagode trenutnim uslovima i stanju na putevima i da na put ne kreću bez zimske opreme, čije je posjedovanje zakonski obavezno za sve kategorije vozila.

Zbog snijega i sniježnih nanosa potpuno je obustavljen saobraćaj na putnom pravcu Glamoč-Mlinište i Rakitno-Blidinje, dok se na području cijelog Livanjskog kantona zabranjuje saobraćaj za vozila preko 7.5 tona.

Na području Romanije (Sarajevo-Rogatica) zabranjen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.

Na magistralnim putevima Gacko-Tjentište (Čemerno), Donji Vakuf-Travnik (Komar), Bugojno-Kupres (Koprivnica), Sarajevo-Konjic (Ivan), Prozor-Gornji Vakuf (Makljen) i Sarajevo-Olovo (Nišići), policija iz saobraćaja isključuje teretna vozila koja nemaju lance. Lanci za teretna vozila preporučuju se i na ostalim dionicama u višim predjelima.

Otežano je i saobraćanje na autoputu A-1 Zenica-Tarčin.

Danas (06.01.2017) od 12 sati pa do 07.01.2017.godine do 24 sata, zabranjuje se prevoz eksplozivnih materija na području FBiH.

Granični prelaz Deleuša je zatvoren za teretna vozila. S obzirom da je na području Crne Gore na dionici Šćepan Polje-Plužine-Nikšić zabranjeno kretanje za teretna vozila sa prikolicom i šlepere, za ova vozila ne preporučuje se korištenje GP Hum. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja ovoga jutra nisu duža od 20 minuta. Radovi na području Hrvatske i dalje su aktuelni na graničnim prelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja, tako da se na ovim prelazima tokom dana saobraća usporeno.

Prema informaciji iz MUP-a SBK-a, tokom protekla 24 sata na području Srednjobosanskog kantona prijavljeno je 5 krivičnih djela, a radi se o 3 teške krađe, 1 oštećenje tuđe stvari i 1 krivično djelo ugrožavanja sigurnosti. Evidentirana su 3 slučaja narušavanja javnog reda i mira, a radi se o 2 slučaja učestvovanja u tuči i 1 slučaju ostali prekršaji. U prekršajima su učestvovale 4 osobe.

Kada je u pitanju sigurnost saobraćaja, dogodilo se 16 saobraćajnih nezgoda u kojima je 1 osoba lakše povrijeđena. Iz saobraćaja su isključena 2 vozila i 4 vozača motornih vozila, zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručeno je 137 prekršajnih naloga.

Stacionarni radari na području SBK-a: M-5 Kalibunar, općina Travnik (kod BP INA), M-5 Vitez (kod Impregnacije), M-5.1 Kaonik-Kiseljak, u naselju Kaćuni, M-5.1 Brnjaci, M-16.4 Nević Polje-Novi Travnik, M-16.2 Gornji Vakuf/Uskoplje, u naselju Trnovača.

VRIJEME: Danas se u Bosni očekuje pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovni umjereno do pretežno oblačno. U centralnim, zapadnim i istočnim područjima Bosne povremeno sa slabim snijegom. Vjetar u Hercegovini i na zapadu Bosne, umjeren do jak, povremeno sa olujnim udarima sjeverni i sjeveroistočni, a u ostatku Bosne, slab do umjeren, sjeverni. Jutarnje temperature od -15 do -6, na jugu od -1 do 3, a dnevne od -12 do -6, na jugu od 1 do 5 °C. U 7 sati u Bugojnu je izmjerena temperatura zraka od – 9 stepeni.