Sindikati obrazovanja upozorili na potrebu usklađivanja Kolektivnih ugovora sa Zakonom o radu Federacije BiH

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Sindikalne podružnice u osnovnim i srednjim školama na području SBK-a trebale bi se do 10. decembra izjasniti u vezi usklađivanja Kolektivnih ugovora sa Zakonom o radu Federacije BiH, koji je stupio na snagu 20. augusta ove godine.

 

Od njih se očekuje, također, da iznesu svoj stav o pregovorima s Vladom SBK-a i Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK-a, odnosno Zaključku Sindikata u kojem se zahtjeva, između ostalog, da se ti pregovori ubrzaju.

Sindikati obrazovanja SBK-a (Kantonalni odbor Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja SBK-a, Neovisni sindikat zaposlenih u osnovnim školama SBK-a, Kantonalni odbor Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH i Neovisni sindikat djelatnika srednjih škola SBK-a) podsjećaju da je rok važenja Kolektivnih ugovora 20. decembar, te da prema Zakonu o radu Federacije BiH usklađivanje ovih ugovora s novim zakonskim propisima, treba biti obavljeno u roku od 120 dana od njegovog donošenja.

Ukoliko pregovori s Vladom i nadležnim ministarstvom SBK-a uskoro ne počnu Sindikati obrazovanja SBK-a planiraju poduzeti zakonom dozvoljene radnje i aktivnosti s ciljem rješavanja tog pitanja, uključujući mogućnost organiziranja štrajka upozorenja i generalnog štrajka u školama.

Sindikati su upozorili, također, da zaposleni u obrazovanju nikada nisu bili u težoj ekonomskoj situaciji, te da će njihov radno-pravni status biti dodatno ugrožen prestankom važenja postojećih kolektivnih ugovora.

-U tom slučaju, zaposleni u obrazovanju ostat će bez prava koja su utvrđena Kolektivnim ugovorom, te će njihov status zavisiti isključivo od volje poslodavca, a ne od pravne regulative. Takav odnos je neprihvatljiv za uposlene, koji svoj status žele regulisati kroz te ugovore, kako se to radi u civilizovanom svijetu, poručuju iz Sindikata obrazovanja SBK-a.