Sinoć otvorena manifestacija „Bugojansko proljeće“

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Koncertom Gradskog folklornog ansambla „Bugojno“ u Pozorišnoj sali Kulturno-sportskog centra u našem gradu, sinoć je počelo 20. po redu “Bugojansko proljeće”.

 

Ceremoniji otvaranja manifestacije prethodio je defile učesnika kroz grad, a na značaj njenog održavanja ukazao je direktor ove javne ustanove Mirza Idrizović.

-I ovogodišnje „Bugojansko proljeće“ obilovat će kvalitetnim programom, u kojem svako može pronaći nešto za sebe. Mislim da je ovo najznačajniji kulturni događaj u Bugojnu, ako se uzme u obzir koliko mladih ljudi prodefiluje kroz Kulturno-sportski centar – kazao je.

On se zahvalio svima koji pomažu rad KSC-a Bugojno, istakavši posebno doprinos Općine Bugojno i potpredsjednice Federacije BiH Melike Mahmutbegović.

Riječima kako s „Bugojanskim proljećem“ počinje i obilježavanje 20.maja, Dana općine Bugojno, manifestaciju je zvanično otvorio bugojanski načelnik Hasan Ajkunić.

Pozvao je građane Bugojna da prate i uživaju u predstojećim kulturnim sadržajima, koji će biti realizovani u organizaciji Kulturno-sportskog centra.

Tradicionalno, na samom startu manifestacije koncert su održali članovi Gradskog folklornog ansambla „Bugojno“, koji su i ovaj put pokazali zašto nose epitet jednog od najboljih folklornih ansambala u državi.

„Muslimanskim gradskim igrama iz Sarajeva“ prvi se predstavio Drugi ansambl Prve grupe, s kojim radi Sabahudin Dino Katica.

Zasluženi aplauz publike dobili su, potom, članovi B grupe pod vodstvom Armina Kukića, odigravši „Splet hrvatskih igara iz Bugojna“, te članovi Prvog ansambla, koji su u svom prvom nastupu odigrali „Splet igara iz Pirota“.

Posjetioce su oduševile i „Igre iz Sarajevskog polja“ u izvedbi članova C grupe, s kojom radi Esad Bektaš.

U programu koncerta učestvovalo je oko 150 članova Gradskog folklornog ansambla, a one najmlađe za nastup je pripremala Nihada Mulasmajić. Iako su mnogi od njih prvi put nastupali pred publikom, odlično su odradili svoj dio posla.

Na kraju, uvijek atraktivna „ Ljubavna igra s Kosova“ koreografa Enesa Šehića, bila je najljepši poklom posjetiocima za kraj koncerta.

Recimo i to da je izvođenje svih koreografija pratio Narodni orkestar Gradskog folklornog ansambla „Bugojno“, pod rukovodstvom magistra muzičke umjetnosti Edina Beganovića, i da su nekoliko narodnih pjesama, ovom prilikom, otpjevali solisti Jasmin Muslimović i Vahid Ćurić.

„Bugojansko proljeće“ bit će nastavljeno ovog vikenda novim sadržajima.

Predstavu “Krugovi” večeras će odigrati članovi Dječijeg pozorišta “Eko Art”. Sutra u Bugojnu gostuju članovi “Mašinog pozorišta” iz Beograda, koji će odigrati predstavu “Maša i Medo“, dok će u Umjetničkoj galeriji KSC-a biti otvorena samostalna izložba „All of me“ Adine Kero.