Situacija izazvana pandemijom korona virusa u Bugojnu povoljna

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Situacija na području općine Bugojno, kada je u pitanju pandemija izazvana korona virusom, i dalje je povoljna, ocjena je načelnika Općine i komandanta Općinskog štaba Civilne zaštite Hasana Ajkunića tokom sastanka koji je održan u zgradi Općine sa načelnikom PU Bugojno Mustafom Zahirovićem.

U svom obraćanju javnosti načelnik Ajkunić i ovog puta je istakao kako je situacija na području općine Bugojno, zahvaljujući prvenstveno činjenici da se građani pridržavaju donesenih mjera i naredbi , od općinskog , preko kantonalnog, do federalnog i državnog nivoa dosta dobra.

– Kao Općinski štab Civilne zaštite na vrijeme smo prepoznali i shvatili šta se to dešava u cijelom svijetu kada je u pitanju pandemija korona virusa. I dalje trebamo voditi računa jedni o drugima, a one naše građane koji su došli ili dolaze iz drugih zemalja u Bugojno molim da se pridržavaju mjera koje su im naložene od strane zdravstvenih institucija i policije. Disciplina koju smo do sada pokazali na zavidnom je nivou i rezultat toga je da je zdravstvena situacija na području naše Općine i dalje povoljna. I ovog puta želim se zahvaliti zdravstvenim ustanovama: Domu zdravlja, Bolnici i apotekama na onom što rade u ovoj sitaciji, a također policiji, te javnim ustanovama i predzećima. Građane pozivan da i dalje prate informacije putem RTV Bugojno i lokalnih portala i da ne nasjedaju neprovjerenim informacijama koje u ovo krizno vrijeme plasiraju neodgovorni pojedinci putem društvenih mreža. Predstavnici Općinskog štaba Civilne zaštite redovno će ponedjeljkom, srijedom i petkom informisati građane o situaciji na području općine Bugojno, poručio je načelnik Ajkunić.

Načelnik Policijske uprave Bugojno Mustafa Zahirović trenutnu bezbjednosnu situacija na području koje pokriva Uprava na čijem je čelu, a to su općine Bugojno i Gornji Vakuf-Uskoplje, ocjenjuje također povoljnom.

-Na području Bugojna do sada nije registrovan ni jedan pozitivan slučaj na korona virus dok su na području Gornjeg Vakufa-Uskoplja registrovane dvije pozitivne osobe . Kada su u pitanju mjere izolacije u proteklom periodu na području obje općine bilo je dosta građana koji su podlijegali ovim mjerama. Sada smo već u fazi da se taj broj značajno smanjuje i trenutno na području Bugojna imamo 207, a Gornjeg Vakufa –Uskoplja 170 lica koja su u samoizolaciji. Do sada su zabilježena dva slučaja da su lica prekršila naredbu o izolaciji i oni su prekršajno kažnjeni nalozima od po 300 KM. Registrovano je i 8 lica koja su prekršila naredbu o ograničenom kretanju, odnosno da su se kretali iza 20,00 sati te su im također izrečene prekršajne kazne, rekao je Zahirović.

Načelnik PU Bugojno Zahirović građanima je poručio da se pridržavaju donesenih mjera i naredbi te na taj način olakšaju policiji ali i drugim institucijama koje su permanentno na terenu te daju svoj doprinos povoljnoj situaciji povodom pandemije korona virusa.