Sjećanje na žrtve masakra na Markalama

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Da se zločin nikad ne zaboravi i da svi koji su ih počinili odgovaraju, pozvale su danas u Sarajevu preživjele žrtve rata i članovi porodica čiji su najmiliji agresorskom granatom ubijeni prije 21 godinu na pijaci Markale kod ulaza u Gradsku tržnicu.

U namjeri da dođu do hrane 28. augusta 1995. na sarajevskoj pijaci Markale ubijene su 43 osobe, dok ih je 84 teže i lakše ranjeno. Bio je to drugi masakr u kojem su nastradali civili na ovoj pijaci, budući da se prvi dogodio 5. februara 1994. godine kada je ubijeno 68, a ranjeno 144 osobe.

Za zločine počinjene u Sarajevu, koji obuhvataju i granatiranje Markala, na doživotnu zatvorsku kaznu osuđen je Stanislav Galić, komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS). U presudi Galiću iz novembra 2006. godine navedeno je da taj incident predstavlja primjer granatiranja gdje su civili namjerno ciljani.

Za granatiranje, teroriziranje i snajpersko ubijanje građana Sarajeva, nepravosnažnom presudom izrečenom u Haagu, na 40 godina zatvora osuđen je Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske (RS). U Haškom tribunalu u toku je suđenje Ratku Mladiću, bivšem komandantu VRS-a.

Polaganjem cvijeća na spomen-ploči žrtvama, minutom šutnje i učenjem Fatihe, ovog stravičnog zločina prisjetili su se danas članovi porodica, preživjele žrtve, brojne delegacije različitih nivoa vlasti te udruženja koja okupljaju civilne žrtve rata.

Na današnji dan prije 21 godinu u ovom masakru su ubijeni: Omer Ajanović, Hidajet Alić, Salko Alić, Zeno Bašević, Husein Baktašević, Sevda Brkan-Kruščica, Vera Brutus-Đukić, Halida Cepić, Paša Crnčalo, Mejra Cocalić, Razija Čolić, Esad Čoranbegić, Dario Dlouhi, Salko Duraković, Alija Dževlan, Najla Fazlić, Rijad Garbo, Ibrahim Hajvaz, Meho Herceglija, Jasmina Hodžić, Hajrudin Hozo, Jusuf Hašimbegović, Adnan Ibrahimagić, Ilija Karanović, Mesudija Kerović, Vehid Komar, Muhamed Kukić, Mirsad Kovačević, Hašim Kurtović, Ismet Klarić, Masija Lončar, Osman Mahmutović, Senad Muratović, Goran Poturković, Blaženka Smoljan, Hamid Smajlhodžić, Hajro Šatrović, Samir Topuzović, Hamza Tunović, Ajdin Vukotić, Sabaheta Vukotić, Meho Zećo i Narima Žiga.