Skupština SBK usvojila Budžet za 2017. koji iznosi 192.038.750 KM

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Jučer je u Travniku održana 19.sjednica Skupštine SBK na kojoj su skupštinski zastupnici ,između ostalog,usvojili Prijedlog budžeta SBK za 2017.godinu u iznosu od 192.038.750 KM.

Prijedlog Budžeta SBK za 2017.godinu prihvaćen je sa 19 glasova za, 4 protiv i 6 suzdržanih. Najveći dio budžetskih sredstava, oko 108,5 milijuna KM, planiran je za plaće, doprinose i naknade 5.179 korisnika budžeta.

-Stvarni budžet iznosi 169 miliona KM,dok ostatak čine namjenska i kreditna sredstva.  Budžet je dobar i nadamo se da ćemo imati suficit i iduće godine. Pokriva potrebe ljudi u Kantonu,a ne razvija državu.Nastojimo da podržimo privredu,poljoprivredu,boračke populacije – kazao je novinarima ministar financija Zoran Marković.

Tokom rasprave Skupština je odbila sve amandmane koje je predložila Demokratska fronta ,tako da su zastupnici iz te stranke bili suzdržani tokom izjašnjavanja o Budžetu SBK za 2017.godinu.

Poslanici SDP-a BiH su glasali protiv Budžeta, uz primjedbu,da on nema razvojnu i socijalnu komponentu i da zadovoljava potrebe uske skupine ljudi.

– Vlada je i ovaj put pokazala da ima viziju,i drugu godinu za redom na vrijeme završava proceduru potrebnu za usvajanje budžeta-kazali su poslanici stranaka koje su podržale Prijedlog budžeta SBK-a za 2017.godinu.  

Na jučerašnjem zasjedanju, Skupština SBK je po skraćenoj proceduri usvojila Prijedlog izmjena Budžeta Srednjobosanskog kantona za 2016.godinu i Prijedlog zakona o dopuni i izmjeni Zakona o izvršenju Budžeta Srednjobosanskog kantona za 2016.godinu.

Takodje, Skupština je dala više saglasnosti i to na Odluku o izmjenama i dopunama Finansijskog plana Zavoda za zdravstveno osiguranje Srednjobosanskog kantona za 2016.godinu, Finansijski plan Zavoda za zdravstveno osiguranje Srednjobosanskog kantona za 2017., Odluku o izvršavanju Finansijskog plana Zavoda za zdravstveno osiguranje Srednjobosanskog kantona za 2017.godinu,Odluku o izmjenama i dopunama Finansijskog plana službe za zapošljavanje Srednjobosanskog kantona za 2016.godinu, Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o izvršavanju Finansijskog plana Službe za zapošljavanje Srednjobosanskog kantona za 2016.godinu, Finansijski plan Službe za zapošljavanje Srednjobosanskog kantona za 2017.godinu,Odluku o izvršavanju Finansijskog plana Službe za zapošljavanje Srednjobosanskog kantona za 2017.godinu,finansijski Plan Agencije za privatizaciju Srednjobosanskog kantona za 2017 godinu, Odluku o izvršavanju Finansijskog plana Agencije za privatizaciju Srednjobosanskog kantona za 2017.godinu, Odluku o Finansijskom planu Kantonalne direkcije za ceste 2017.godinu, Odluku o izvršavanju Finansijskog plana Kantonalne direkcije za ceste za 2017.godinu,kao i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za zaključivanje ugovora o dozvoljenom prekoračenju kod Union banke. Na kraju zasjedanja Skupština SBK je usvojila Program rada Vlade Srednjobosanskog kantona za 2017.godinu i Prijedlog programa rada Skupštine Srednjobosanskog kantona za 2017.godinu.