ŠPD „Srednjobosanske šume“ nabavilo mašinu za proizvodnju ogrijeva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Šumskoprivredeno društvo „Srednjobosanske šume“ nastavlja sa modernizacijom mašinskog parka.

Danas je na lageru „Šumarije“ Bugojno prezentirana i puštena u rad nova poluautomatska mašina za orgijevno drvo. Riječ je o univerzalnoj mašini slovenske proizvodnje koja reže, cijepa i vrši utovar ogrijevnog drveta, dužine do 5 metara i presjeka 40 cm. Ova mašina radi na naftu i električnu energiju, a u znatnoj mjeri smanjuje upotrebu radne snage za proizvodnju ogrijeva jer je opslužuju samo dva radnika, rukovalac i pomoćni radnik.

Po riječima Vildana Hajića, direktora „Srednjobosanskih šuma“, ovo je prva mašina ove vrste na području BiH. Kako ističe na ovaj način u „Srednjobosanskim šumama“ nastoje da se što više približe građanima, posebno udruženjima penzionera, ratnim vojnim invalidima i drugim stalnim korisnicima, a kako bi im omogućili bržu, kvalitetniju i jeftijiju uslugu. Naime, za sve one koji su uplatili rezani orgijev do kraja ove godine cijepanje će biti besplatno.

Šumarija“ Bugojno do sada je dnevno isporučivala oko 30 metara prostornih ogrijeva. Upotrebom nove mašine proizvodnja će u startu biti udvostručena, odnosno za stanovnike Bugojna dnevno će se vršiti isporuka i do 60 matara prostornih ogrijeva lišćara.

Inače, tehnička karakteristika poluautomatske mašine “Uniforest Titan 40/18“ je proizvodnja 100 metara prostornih ogrijeva u jednoj radnoj smjeni od 8 sati.

252627282930313233343536373839404142