Sretan Medjunarodni dan radija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

13. februar obilježava se kao Medjunarodni dan radija. Svim kolegama želimo puno uspjeha u narednim godinama, i što više vijernih slušalaca.
 

Podsjetimo, Radio Bugojno postoji od 1969.godine i spada u red najstarijih radio stanica u BiH. Od tada do danas, kontinuirano se emituje program, a tokom ratnih godina, samo nekoliko kraćih zastoja zabilježeno je u emitovanju. Pored programa na frekvenciji 101 MHz, Radio Bugojno program emituje i online.
Inače, Unesco 2011. godine utvrdio Svjetski dan radija i to 13. februara zato što je 1946. godine prvi put emitovan program Radija UN. Radio koristi oko 95% svjetskog stanovništva jer tehnologija koju zahtjeva je pristupačnija i jednostavnija, pa radio prenosi mogu dosegnuti i do najudaljenijih zajednica. Prema istraživanjima čak 75% domaćinstava u zemljama u razvoju posjeduje bar jedan radio prijemnik.
Kroz dugu historiju radija možemo naići na malo poznate činjenice o njegovom razvoju. Naime, Markoni se smatra “ocem radija” jer je 1896. godine obavio prvi radio prenos, međutim on nije slao glas već radio signale. Prvi eksperimenti sa prijenosom glasa su počeli tek poslije 1900. godine.
Markoni je 1909. godine dobio Nobelovu nagradu za “doprinos u razvoju bežičnih tehnologija”.
Razvoj radija je ometen razvojem televizije, pa je radijski program morao da se prilagodi potražnji tržišta.
Dolaskom 21. vijeka radio se proširio i na satelitska i internet tržišta, pa je njegovo korištenje i uticaj još rasprostranjeniji.