Stanari zgrade Nugle II 13/4 još uvijek bez grijanja

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Sredinom mjeseca oktobra i zvanično je počela sezona grijanja u našem gradu. Bez obzira na to, radijatori u stanovima u zgradi Nugle II 13/4, koja se grije s toplane Obrtničke radnje “Bade”, još uvijek su hladni.

 

Nije razlog nikakav kvar, već isključenje sa sistema svih stanara ove zgrade, zbog onih koji ne plaćaju usluge centralnog grijanja.

Stanari zgrade, u kojoj su radijatori ostali hladni još u februaru ove godine, su ogorčeni i, kažu, prepušteni milosti onih koji ne razumiju situaciju u kojoj su se, ne svojom krivicom, našli.

Zbog dugovanja drugih, još uvijek nisu uključeni u sistem grijanja, iako je nova sezona startala prije dvije sedmice. Nezadovoiljstvo je veliko, jer je među njima dosta bolesnih i djece.

-Isključeni smo 16. februara, iako smo svjedoci da je slična situacija kada je u pitanju plaćanje za grijanje i u ostalih 8-9 ulaza u našu zgradu. Održali smo nekoliko sastanaka i na jednom od njih zaključili da oni stanari koji imaju dug za grijanje iz prošle sezone, problem riješe u dogovoru isporučiocem toplotne energije. U proteklih petnaestak dana neki su to i uradili, nakon čega nam je obećano da ćemo biti uključeni u sistem, ali se to nije desilo. Ovo je je po nama jedna samovolja, koja nije regularna.Na zadnjem sastanku smo napravili zapisnik s potpisima 26 korisnika grijanja iz našeg ulaza, koji smo poslali načelniku i Općinskom vijeću. Još uvijek nema nikakvog odgovora – kaže jedan od stanara Besim Ljubunčić.

Dodaje da su u zgradi 42 stana, kao i da se vlasnici četrnaest stambenih jedinica trenutno nalaze u inostranstvu.

-To je pitanje koje s tom grupom od 14 ljudi pravno treba riješiti isporučilac toplotne energije.Nije u redu da svi ostali ispaštaju. Mi smo u jednoj veoma teškoj situaciji i ja mislim da je ovo prevršilo svaku mjeru. Da zaključim – po nama je ovo samovolja i mi ćemo se, naravno, boriti da ne budemo iznimka u cijelom naselju, odnosno u cijelom gradu – naglasio je.

Stanarka Munevera Muminović pozvala je predstavnike lokalne vlasti da pomognu u rješavanju problema s kojim su se suočili.

– Nek se dogovore, sjednu, i kao ljudi, bez obzira na stranku, razmotre i riješe naš problem. Jer, mi građani smo njih birali. Ako treba, tjerat ćemo pravdu do ombudsmena – poručila je.

Ešref Hadžialić kaže da od prvog dana stanuje u pomenutoj zgradi i da, do prošle sezone, nije postojao problem s grijanjem.

– Ja sam duboko uvjeren da sam daleko više platio za grijanje nego što sam se ugrijao. Jer sam, pored toga , trošio i drva i struju. I danas mi je tako, grijem se na drva i električne peći. Mislim da je krajnje vrijeme da se prekine samovolja i bezvlašće u ovoj kaubojskoj državi – kazao je.

Ogorčena je i Tonka Zelić koja smatra da bi se problem trebao riješiti u što kraćem roku, s obzirom da je među stanarima puno starijih osoba i djece.

-Mi penzioneri , po cijeli dan smo u kući. Smrzavamo se, dršćemo. Ni grijalice ne možemo upaliti, jer zbog malih penzija ne možemo platiti struju – kazala je.

Vlasnik toplane koja, uz lamele i još nekoliko zgrada u centru Bugojna, toplotnom energijom snabdjeva i naselje Nugle Adnan Karadža kaže da je dug jednog broja korisnika glavni razlog što su stanari zgrade na adresi Nugle II 13/4 isključeni sa sistema centralnog grijanja.

-Isti ti građani odlučili su platiti tek 30 posto iznosa za prošlu grijnu sezonu. Njih 5-6 imaju dug od 1.500-2.000 KM, a desetak stanara duguje 600-700 KM. Veliki problem nam predstavlja to što dužnici za grijanje ne dozvoljavaju ulazak u njihove stanove, čime je otklonjena svaka mogućnost da samo oni snose posljedice – kazao je.

Po njegovim riječima, jedan od načina da se prevaziđe trenutna situacija mogle bi biti vertikale koje bi se ugradile u hodnike, s ventilima za svaku pojedinačnu stambenu jedinicu.

-U tom slučaju, sa sistema grijanja mogli bi isključiti samo neplatiše. O ovome smo već razgovarali sa stanarima. Mi ćemo iduće sedmice ponovo otići do stanova onih koji ne plaćaju grijanje. Ukoliko njih isključimo sa sistema, u isto vrijeme smo spremni uključiti na sistem korisnike koji redovno izmiruju svoje obaveze – naglasio je.

Nezadovoljstvo stanara u naselju Nugle otvorilo je temu grijanja o kojoj će se, sudeći po izjavama koje dopiru ovih dana u javnost, još pričati u ovoj grijnoj sezoni na teritoriji općine Bugojno. Naime, pojedini korisnici grijanja u centru grada tvrde kako su već sada primorani tražiti alternativne načine zagrijavanja svojih stanova jer je, po njima, grijanje loše, a cijeli sistem nespreman i bez kapaciteta da pruži adekvatnu uslugu onom broju korisnika kojima se redovno ispostavljaju računi, bez obzira na njihovo mišljenje jesu li, ili nisu zadovoljni dobijenom uslugom.